Minister Geens op jaarvergadering IMF

le vendredi 11 octobre 2013 02:00 Communiqués de presse

Minister van Financiën Geens neemt momenteel deel aan de jaarlijkse vergaderingen van het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank. Deze worden in Washington gehouden. Hij is er tevens de Voorzitter van de Belgisch-Nederlandse kiesgroep.

Economische outlook Eurozone: voorzichtig positief

Christine Lagarde (Voorzitter IMF) en Dr. Kim (Voorzitter Wereldbank) openden de vergaderingen.

Lagarde lichtte de uitdagingen en kansen voor de wereldeconomie toe. De jongste IMF-analyse bevestigt dat de mondiale economische groei bescheiden blijft en dat de uitdagingen voor een blijvend herstel groot blijven.

Minister Geens is tevreden met de aanmoedigende boodschap ten aanzien van Europa: “Langzaam maar zeker kruipt Europa uit de crisis. Waakzaamheid en volgehouden inspanningen blijven geboden, maar de Europese aanpak werpt vruchten af.”

Minister Geens roept op tot verdere samenwerking

Minister Geens heeft in Washington het Belgische statement neergelegd bij IMF en Wereldbank waarin hij de belangrijke rol van het IMF erkent bij het aanpakken van de crisis, met zijn expertise en door het mobiliseren van fondsen. Hij roept tegelijk op tot nog meer en nauwere samenwerking tussen het IMF en EU. Hij benadrukte het belang om de veranderde verhoudingen in de wereldeconomie adequaat te weerspiegelen in de beheersstructuren van het Fonds.
De Minister onderlijnt eveneens het belang van de Wereldbank als cruciale actor in de strijd tegen de armoede wereldwijd. De Minister verheugt zich over het enthousiasme dat de nieuwe strategie van de Wereldbank genereert. Armoedebestrijding en gedeelde welvaart blijven cruciale aandachtspunten wereldwijd.

Geens zit kiesgroep voor

Minister Geens zit in Washington de Belgisch-Nederlandse kiesgroep binnen het IMF voor. De andere landen van deze groep zijn Nederland, Armenië,
Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Georgië, Israël, Cyprus, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Roemenië en Oekraïne.  Daarmee is het de grootste multinationale kiesgroep binnen het IMF.

Geens ontmoet voorzitter wereldbank

Koen Geens heeft in Washington ook een onderhoud met de Voorzitter van de Wereldbank, dr. Kim. Ze zullen er van gedachten wisselen over de nieuwe strategie van de Wereldbank. Deze is gericht op een efficiëntere aanpak van armoedebestrijding en mikt op gedeelde en inclusieve economische groei. Minister Geens steunt deze strategie mee en het belang van een goede uitvoering ervan in de praktijk.