Koen Geens : « Les présidents de partis devront monter dans le gouvernement »

le 30 mars 2024 Le Soir
Les conseils de Koen Geens, chrétien-démocrate flamand, ex-vice- Premier, homme d’Etat, missionnaire royal, qui se projette dans l’après-9 juin. La N-VA au fédéral, c’est possible, voire souhaitable. Et il faudra un gouvernement « solide, efficace, loin des disputes de la Vivaldi », pour cela les présidents devront se mouiller, et le Seize ira au plus fort d’entre eux...

"Een samenleving met scheiding der machten moet gekenmerkt worden door groot respect voor de uitspraak van een rechter"

le 28 février 2023 De Afspraak
Wie heeft het laatste woord? Rechters of volksvertegenwoordigers? Koen Geens is het niet eens met een voorstel van de N-VA om het mogelijk te maken dat uitspraken van rechters worden teruggedraaid door het parlement. "Een samenleving met scheiding der machten moet gekenmerkt worden door groot respect voor de uitspraak van een rechter", stelt hij. Bekijk hier De Afspraak »

CD&V-kopstuk Koen Geens is scherp voor de Vivaldi-regering: “Godzijdank dat ik geen premier ben geworden”

le 12 février 2023 De Zondag
“Ik ben ontgoocheld in Magnette en Bouchez. Zij wilden deze Vivaldi-regering, maar wat doen ze ermee?” Aan het woord is een ongewoon scherpe Koen Geens. Het CD&V-kopstuk is niet gelukkig met de gang van zaken in de regering – zacht uitgedrukt. “Als Vivaldi niets meer klaar krijgt, is een staatshervorming onvermijdelijk.” Lees het artikel in De Zondag »

"Met gezamenlijke goede wil kunnen alle partijen er nog een waardig proces van maken"

le 15 janvier 2023 Radio 1
Het proces over de aanslagen in Zaventem en Brussel is al enkele weken aan de gang. Tot nog toe waren er vooral veel incidenten; van de kooien waarin de beklaagden moesten plaatsnemen tot de naaktfouilles. Koen Geens laat er zijn licht over schijnen op Radio 1.  Luister hier naar Radio 1 »

De mesaanval op een politieagent in Brussel

le 14 novembre 2022 De Afspraak
In De Afspraak gaan Koen Geens en Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, in gesprek met elkaar over de mesaanval die plaatsvond op een politieagent in Brussel. Bekijk hier De Afspraak »

"Wat ik voorstel is dat men vrijheidsbeperkende maatregelen mag nemen na het einde van een straf"

le 13 novembre 2022 De Zevende Dag
De vrijheid staat zo centraal in onze wetgeving dat wij na het einde van iemand zijn straf geen vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen opleggen. Koen Geens pleit ervoor om dat wel mogelijk te maken om bijvoorbeeld bij mensen die radicaliseren in de gevangenis maatregelen te kunnen nemen wanneer ze de gevangenis mogen verlaten. Dit naar aanleiding van de steekpartij die in Schaarbeek plaatsvond.  Bekijk hier De Zevende Dag »

"On n'est jamais définitivement libérés de terrorisme, ni de droite, ni de gauche, ni religieux, ni autre"

le 12 septembre 2022 LN24
La cour d'assises de Bruxelles entame lundi un procès aux allures de marathon judiciaire pour juger les dix coauteurs présumés des attentats djihadistes qui ont fait 32 morts en 2016 dans la capitale belge. Koen Geens était ministre de la Justice en 2016. Dans cette interview, il revient sur le déroulé de ce 22 mars et sur les conditions dans lesquelles se déroulera ce procès historique. Le député fédéral évoque également la crise énergétique actuelle et la réponse belge et européenne à celle-ci. Retrouvé l'intégralité de l'interview dans la vidéo ci-dessus »

Kamer keurt nieuwe codificatie Burgerlijk Wetboek goed

le 13 janvier 2022 Communiqués de presse
De Kamer van volksvertegenwoordigers keurde de codificatie van het nieuwe Burgerlijk Wetboek goed. Het wetsvoorstel over de codificatie werd ingediend door CD&V-Kamerlid Koen Geens.

"Ik heb het vonnis gelezen en voor mij is dit geen gore klap. Deze man zet effectief tot haat en geweld aan"

le 09 janvier 2022 De Zevende Dag
Naar aanleiding van de uitspraken van Jeff Hoeyberghs gaan Koen Geens en Barbara Pas met elkaar in debat in de Zevende Dag. Voor Koen Geens is het duidelijk dat het hier niet gewoon om onschuldige 'gore klap' gaat, maar over effectief aanzetten tot haat en geweld. Dit vonnis moet voor hem kaderen in een breder debat over vrije meningsuiting, waarbij het duidelijk moet zijn dat dat belangrijk is, maar niet het enige hoge goed is.  Bekijk hier de Zevende Dag »

Kamercommissie neemt nieuwe horde in codificatie nieuw Burgerlijk Wetboek

le 16 novembre 2021 Communiqués de presse
In de commissie Justitie werd vandaag een belangrijke stap gezet in de codificatie van het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Het wetsvoorstel over de codificatie van CD&V-Kamerlid Koen Geens werd unaniem goedgekeurd.

De tuin van de buren wordt vanaf 1 september ook een beetje uw tuin

le 24 août 2021 De Standaard
Het nieuwe goederenrecht gaat volgende week woensdag in. Dat heeft gevolgen voor hoe privé uw tuin of die van de buren is. Het goede nieuws: de kinderen mogen de bal terughalen.

L’agent pénitentiaire actuel va disparaître

le 24 juin 2021 Sudpresse
L’actuel agent pénitentiaire, qui cumule les tâches de sécurité et d’accompagnement du détenu, ne peut plus tout faire, estime le gouvernement. Il faut professionnaliser ces tâches. L’administration pénitentiaire va profiter de la nouvelle prison de Haren pour lancer deux nouveaux types d’agent, deux nouveaux métiers. Le syndicat, qui n’a pas encore été consulté, craint une différence de statut entre les deux.
Lire plus Patientez svp...