Afrondingsregels: onderzoek Nationale Bank

le vendredi 06 décembre 2013 15:00 Communiqués de presse

Per Belg zijn er in ons land meer dan 120 muntjes van 1 en 2 cent in omloop. Ze worden geslagen, vervoerd naar de banken en vervolgens aan de handelaars bezorgd die ervoor zorgen dat ze bij de consumenten terecht komen. De meeste kopers maken thuis hun portemonnee leeg  en uiteindelijk komen al die muntjes terecht in een spaarpotje. Eén keer gebruikt …

In oktober werd aan minister van Financiën Koen Geens gevraagd wat zijn plannen zijn ten aanzien van de kleinste eurocentjes. Uit de Eurobarometer van 2012 blijkt dat 91% van de Belgische consumenten wil dat de 1-eurocentjes verdwijnen en 83% is voorstander van het verdwijnen van de 2-eurocentjes. Ook door de handelaar worden de centjes als een last aangevoeld.

De minister heeft toen aangegeven dat hij deze muntjes als nationaal minister niet kan afschaffen, maar wel wil bekijken of afrondingsregels een haalbare kaart zijn, voor zover er absolute zekerheid kan worden verstrekt dat deze geen inflatoir karakter hebben, dus geen prijsstijgingen in de hand werken. Daarom vroeg minister van Financiën Koen Geens aan de Nationale Bank om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van symmetrisch afronden op 5 cent van te betalen bedragen. Symmetrisch afronden betekent dat parallel naar beneden en naar boven zou worden afgerond. Niet de prijzen op zichzelf, maar het kasticket.

De resultaten van deze studie worden vandaag gepubliceerd door de Nationale Bank. Voornaamste conclusies  van de studie zijn de volgende:

  • Geen inflatie-verwekkend karakter van symmetrische afrondingsregels.
  • Symmetrische afrondingsregels zouden het aantal muntjes in omloop doen dalen.
  • Een grote meerderheid van consumenten zou het goed vinden mochten de muntjes van 1 en 2 cent uit de omloop verdwijnen.

Nog interessant om te lezen in de studie:

  • Nergens in het Eurogebied zijn de mensen meer tevreden van de muntomloop dan in Finland waar van bij de start afgerond werd op 5 ct en er dus geen muntjes van 1 en 2 ct in omloop zijn.
  • In Nederland wordt sinds 2004 afgerond op 5 ct en sindsdien zijn de mensen meer tevreden over de muntomloop.
  • UNIZO en UCM hebben in 2008 in Waregem en Visé testen gedaan met afrondingen op 5 ct. 78 % van de consumenten waren positief.
  • Als er niets verandert zal in de volgende jaren 60 % van het aantal door de Koninklijke Munt geslagen muntjes bestaan uit stukjes van 1 en 2 ct.

Minister Geens: “Enkel indien absolute zekerheid kan worden geboden dat afrondingsregels geen prijsstijgingen tot gevolg hebben, zijn verdere stappen haalbaar. Op basis van de studie die de Nationale Bank heeft gemaakt, wordt die zekerheid geboden. Ik zal nu de studie verder bekijken en een wetsontwerp voorbereiden dat de symmetrische afrondingen op 5 cent moet mogelijk maken. Dat zal gebeuren in overleg met de Ministers van Economie en Consumentenzaken en van Middenstand, KMO’s,  Zelfstandigen en Landbouw”.