Europees arrest pensioensparen

le jeudi 23 janvier 2014 16:00 Communiqués de presse

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bepaalde aspecten van de wetgeving op het fiscaal voordeel pensioensparen strijdig verklaard met art. 49 VWEU, dat de vrijheid van vestiging in de Europese Unie bepaalt.

Minister van Financiën Koen Geens: “Ik zal het arrest grondig bestuderen teneinde een passende oplossing te vinden die het fiscaal voordeel voor pensioensparen overeind houdt. Het fiscaal voordeel op pensioensparen wordt in essentie niet in vraag gesteld, er moet wel een passend antwoord komen op de discriminatie, zoals bij het gelijkaardige spaarboekjes-arrest is gebeurd.“

Minister van Pensioenen Alexander De Croo: "We moeten het fiscaal voordeel voor pensioensparen behouden. Dankzij het fiscaal voordeel doen vandaag meer dan 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen. Dit zorgt voor een gevoelige verhoging van hun pensioenkapitaal waardoor het pensioencomfort van mensen verhoogt. Ook internationale instellingen als de Europese Commissie en de OESO benadrukken voortdurend het belang om naast het wettelijk pensioen ook het aanvullend pensioen en het individueel pensioensparen te versterken. Het komt er dus op aan een oplossing te zoeken die tegemoet komt aan het arrest, maar tegelijk de fiscale gunstmaatregel voor pensioensparen behoudt. Dat is ook belangrijk voor onze economie want pensioensparen maakt geld vrij voor langetermijninvesteringen."