Een woonproject budgetteren

le jeudi 13 février 2014 09:17 Persbericht FSMA

EEN WOONPROJECT BUDGETTEREN: EEN ECHTE KOPZORG VOOR DE BELGEN

Wikifin.be, het programma rond financiële vorming van de FSMA (Autoriteit voor FinanciëleDiensten en Markten), heeft als doel geldvragen te beantwoorden. En omdat elke Belg eenbaksteen in zijn maag heeft, boog Wikifin.be zich ook over dit onderwerp. We vroegen onzemedeburgers welke vragen ze hebben over wonen. Daaruit blijkt dat een woonprojectbudgetteren een grote kopzorg is. Ter gelegenheid van Batibouw zorgt Wikifin.be voor enkelepraktische tools die moeten helpen bij het financiële beheer van een woonproject. De brochuremet “10 antwoorden op uw woonvragen” en de IMMOsimulator zijn vandaag voorgesteld inaanwezigheid van vicepremier en minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte, en van minister van Financiën Koen Geens.

 

Wikifin.be luistert naar geldvragen en wil die zo concreet mogelijk beantwoorden. Dus was het nietmeer dan logisch dat we onze medeburgers vroegen welke geldvragen ze hebben over wonen. In november vorig jaar nodigde Wikifin.be daarom alle Belgen uit hun woonvragen te stellen.

In totaal kregen we meer dan 1.000 vragen binnen.

De populairste vragen gaan over fiscaliteit, premies, hypothecaire leningen en het wettelijke kader.Die vier thema’s maken 70 % uit van alle vragen.

Ze weerspiegelen ook erg actuele bekommernissen. Op een moment dat de bevoegdheid over de woonbonus verhuist naar de gewesten stellen de Belgen zich de vraag of dit belastingvoordeel zal blijven bestaan. De bouw- en renovatiepremies die gisteren geldig waren, zijn dat misschien niet meer vandaag. En de media meldden de afgelopen weken dat kandidaat-huiseigenaars somsmoeilijk aan een hypothecaire lening geraken.

Over het algemeen kunnen we daaruit besluiten dat het budgetteren van een woonproject een echte kopzorg is voor de Belgen.

De top 10 van woonvragen

1. Is het interessanter om een woning te huren of te kopen?
2. Welk budget heb je nodig om eigenaar te kunnen worden van een woning?
3. Welke (renovatie- en bouw)premies zijn nog van toepassing in 2014?
4. Wanneer heb je een architect nodig?Welke tarieven hanteren architecten?
5. Onder welke voorwaarden, bijvoorbeeld wat je inkomen betreft, kom je in aanmerking voor een hypothecaire lening?
6. Blijft de woonbonus (het belastingsvoordeel voor hypotheekleningen) behouden?
7. Zullen de hypothecaire rentevoeten de komende maanden stijgen of dalen?
8. Hoe kan ik mijn woning op een voordelige wijze aan mijn kinderen geven, terwijl ik nog leef?
9. Welke verzekeringen moet je als eigenaar of als huurder onderschrijven?
10. Is het interessant om een woning te kopen om ze te verhuren? Hoe zullen de prijzen van bouwgrond en woningen de komende jaren evolueren in België?

Om onze medeburgers te helpen bij het uitwerken van het budget voor hun woonproject, publiceren we een brochure met de antwoorden op deze tien meest gestelde woonvragen. De brochure is verkrijgbaar aan de stand van Wikifin op Batibouw, en online op Wikifin.be.

De website www.wikifin.be besteedt trouwens veel aandacht aan het thema wonen, in de rubriek levensmomenten, bij ‘Wonen’, ‘Studeren’ en ‘Leven als koppel’. Maar ook in de thema's hypothecaire leningen en verzekeringen.

We ontwikkelden ook praktische tools rond het woonthema, met onder andere de checklists:

  • Welk budget moet ik hebben om huiseigenaar te worden?
  • Waarop moet ik letten bij de plaatsbeschrijving?

Om de Belgen praktisch te helpen bij het uitwerken van het budget voor hun woonproject ontwikkelde Wikifin.be tot slot ook een nieuwe online tool: de IMMOsimulator. Een woonproject budgetteren is verre van eenvoudig. Er komen dan ook heel wat kosten bij kijken en er bestaan verschillende financieringsformules. Met de vastgoedsimulator van Wikifin, die onafhankelijk werkt van de private financiële instellingen, kunnen kandidaat-huiseigenaars in enkele klikken het totale budget van hun project berekenen.

"Een woonproject in goede banen leiden, is niet altijd makkelijk. Door het stap voor stap aan te pakken en je goed te informeren, wordt het een stuk eenvoudiger. De eerste stap is een budget vastleggen. Om alles te weten over premies, hypothecaire leningen en verzekeringen raad ik iedereen aan een kijkje te nemen op www.wikifin.be, zegt minister van Financiën Koen Geens.

"Met alle praktische informatie en de IMMOsimulator die beschikbaar zijn op Wikifin.be, krijg je in enkele klikken een heel duidelijk idee van je woonproject, gebaseerd op betrouwbare informatie en tools, en zonder commerciële bedoelingen. Ik nodig iedereen dan ook uit om Wikifin.be - zelfs vaak - te gebruiken. Want wie zich aan een vastgoedavontuur waagt, kan maar beter niets aan het toeval overlaten. Een budget opstellen, is een eerste onmisbare stap om onaangename verrassingen te vermijden”, zegt Johan Vande Lanotte, vicepremier en minister van Economie en Consumenten."Wikifin.be werd al meer dan 750.000 keer geraadpleegd en wordt continu geactualiseerd met nieuwe, praktische en betrouwbare informatie. Met de ‘10 antwoorden op uw woonvragen’ en een stand op Batibouw toont de FSMA dat het begaan is met de zorgen en vragen van onze medeburgers. We willen hen praktische tools in handen geven die hen op een slimme manier hun geld helpen te beheren", zegt Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA.