Financiële Transactie Tax: nauwere samenwerking

le mardi 06 mai 2014 16:00 Communiqués de presse

Tijdens de Ecofin Raad werd vandaag de financiële transactie tax (FTT) besproken. Op basis van een nota van het Griekse voorzitterschap en de gezamenlijke verklaring van een aantal lidstaten werd een procedure van nauwere samenwerking afgesproken omtrent FTT. De ministers kwamen overeen om tegen 1 januari 2016 een financiële transactie tax te realiseren. Deze FTT zal stapsgewijs ingevoerd worden.

De eerste focus van deze belasting zal zich richten op aandelen en sommige derivaten. Een verdere technische uitwerking van deze belasting zal gebeuren in de werkgroepen van de Ecofin Raad. Het is de bedoeling om dit tegen eind 2014 af te ronden.

De volgende lidstaten nemen delen aan de financiële transactie tax (FTT): België, Oostenrijk, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal, Slowakije en Spanje.

Quote Minister Geens:  "Ik ben tevreden met deze belangrijke stap vooruit richting een Europese financiële transactietaks vanaf 2016. België is steeds voorstander geweest en zal blijven ijveren voor een zo breed mogelijk draagvlak."