"Mensen hebben geen boodschap aan juridische verhaaltjes"

le jeudi 03 juillet 2014 21:00 Terzake op Canvas

De Europese Commissie heeft met haar beslissing vanmiddag een stevige streep door de bestaande Arco-regeling gezet. Volgens Europa zijn de 800.000 coöperanten geen spaarders, zoals de regering steeds aangaf, maar wel aandeelhouders. Dat de Commissie de staatswaarborg nu aan flarden schiet, betekent dat de coöperanten in principe hun geld kwijt zijn.

Ontslagnemend minister Geens maakte zich eerder sterk dat de staatswaarborg voor de coöperanten overeind zou blijven. "Dat de Commissie het niet eens zou zijn met de staatssteun aan de onderneming Arco had ik verwacht", zegt Geens in "Terzake". "Ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, maar ik kan er mij iets bij voorstellen. Maar dat de waarborg aan de coöperanten niet zou mogen worden uitbetaald, dat had ik niet zien aankomen."


"Mensen hebben geen nood aan juridsiche praatjes"
De federale regering liet eerder al weten dat zij de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten "op alle fronten juridisch zou verdedigen" en indien nodig naar het Gerecht in Luxemburg zou stappen. De minister is dat ook nog steeds van plan. De verboden staatssteun waar de Commissie het over heeft, geldt volgens hem namelijk voor bedrijven en niet voor particulieren zoals de coöperanten.

Maar Geens wil ook, zoals hij er eerder al voor had gepleit, dat een juridisch sluitend alternatief deel uitmaakt van het volgende regeerakkoord. "Dat moet dan ook hoog op de agenda staan van de regeringsonderhandelingen", zegt Geens, die hoopt dat er daarmee een einde komt aan de discussie. "Vanaf 2008 hebben we als wetgever in het parlement aan de 800.000 Arco-coöperanten gezegd dat ze niet moeten uittreden. We hebben hen verzekerd dat hun geld gewaarborgd is. In 2014 kunnen we niet opeens het tegendeel zeggen."

"We hebben als parlement en regering vertrouwen geschept", zegt hij. "Dat mogen we niet schaden. Mensen hebben nu geen nood aan juridische praatjes. We moeten voor de mensen doen wat hen beloofd is."

Luister ook naar het interview in Vandaag op Radio 1

Bekijk het fragment »