Niet zomaar nieuw proces na verstek

le samedi 22 novembre 2014 17:30 VTM-Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het misbruik aanpakken van de veroordeling bij verstek. Dat zegt hij zaterdag in De Standaard. Verzet zou moeten worden beperkt tot situaties van overmacht, aldus de minister.

Wie niet aanwezig is bij zijn veroordeling, wordt bij verstek veroordeeld. Daartegen kan men wel verzet aantekenen, waardoor het proces wordt overgedaan. Soms gebeurt het dat beklaagden bewust verstek laten gaan om de procedure te rekken.

De minister vindt dat verzet beperkt zou moeten worden tot situaties van overmacht, zoals een hechtenis in een buitenlandse gevangenis. "Het wordt uitgesloten voor beklaagden die de dagvaarding zelf in ontvangst hebben genomen of tijdens het proces zelf verstek lieten gaan".

Nog in De Standaard zegt Geens dat een rechtszaak hoogstens een jaar mag duren. "Tussen dagvaarding en uitspraak mag er maximaal een jaar zitten".

In interviews met meerdere kranten kondigt Geens ook aan dat celstraffen onder één jaar zoveel mogelijk vervangen zullen worden door alternatieve straffen, zoals elektronisch toezicht.

Bekijk het fragment »