België verleent medewerking aan overbrenging Ongwen

le mercredi 21 janvier 2015 12:42 Communiqués de presse

Minister Koen Geens bevestigt dat België zijn medewerking heeft verleend aan de overbrenging van Dominic Ongwen van de Centraal – Afrikaanse Republiek naar Den Haag. Dit gebeurde in antwoord op een rechtshulpverzoek dat Justitie recent heeft ontvangen van het Internationaal Strafhof. Tegen betrokkene werd een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegende menselijkheid, gepleegd in Oeganda als vooraanstaand lid van de rebellengroep gekend als the Lord's Resistance Army van Joseph Kony. Het Internationaal Strafhof heeft België bedankt voor zijn belangrijke rol in deze specifieke operatie. België en het Internationaal Strafhof hebben in 2007 een bilateraal kaderakkoord afgesloten over het transport van gevangenen die naar het Internationaal Strafhof moeten worden overgebracht om er terecht te staan.

Minister Geens dankt zijn collega's van Buitenlandse Zaken en Defensie en de betrokken federale diensten en militairen voor de voortreffelijke samenwerking.

"Ons land heeft hiermee een bijzondere bijdrage geleverd aan de internationale strijd tegen de straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid."

Persbericht Internationaal Strafhof:

http://www.icc-cpi.int/en_menus/icc/press%20and%20media/press%20releases/Pages/pr1084.aspx