Geens wil af van roekeloze procedures

le samedi 07 février 2015 12:07 Journaal

De ministerraad heeft vrijdag beslist de rolrechten te hervormen, die moeten worden betaald wanneer een zaak op de agenda van een rechtbank wordt ingeschreven. Bedoeling is ze meer in overeenstemming te brengen met de werklast bij Justitie. Het rolrecht wordt in verhouding gebracht tot de waarde van de vordering en de kosten van de rechtspraak. Zo zal voor een kleine vordering bij de vrederechter een tarief van 40 euro gelden. Een vordering in eerste aanleg tot 25.000 euro zal 100 euro kosten. Voor vorderingen waar grotere belangen spelen, wordt het rolrecht exponentieel opgetrokken in functie van de waarde van de vordering of het instellen van hoger beroep of cassatieberoep.


Bekijk het fragment uit het Journaal »