Met mensen van goede wil moet het lukken

le lundi 16 mars 2015 09:13 VRT Journaal

In Brussel zijn ongeveer 4.000 mensen van verschillende levensbeschouwingen mee opgestapt in de "Together in Peace"-manifestatie voor vrede. Die wil mensen verbinden over de grenzen van het geloof heen, tegen polarisatie en tegen terreur. "We zeggen nee tegen terreur en geweld, en ja aan vreedzaam samenleven en vrijheid." Aan de mars namen onder meer ook André Léonard en Wouter Beke deel.

De deelnemers aan "Together in Peace" vertrokken rond 14 uur aan het Brusselse Zuidstation richting Kunstberg (kleine foto) en Poelaertplein, waar de mars eindigde in de schaduw van het Justitiepaleis. Naast vertegenwoordigers van de erkende erediensten stapten ook vrijzinnige verenigingen mee. De politie telde zeker 3.500 deelnemers.

De deelnemers deden in een symbolische mars verschillende gebedshuizen en ontmoetingsplaatsen aan, zoals de El Jadid-moskee, de orthodoxe kathedraal in de Stalingradlaan, de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk en de hoofdsynagoge in de Regentschapstraat. Daar werd telkens even haltgehouden voor korte toespraken van religieuze leiders.

Nourredine Smaïli van de moslimexecutieve veroordeelde geweld en terrorisme in al zijn vormen: "Als je een mens doodt, dan is het alsof je de hele mensheid doodt."

"Ja aan vreedzaam samenleven en aan respect"

"De mensen die vandaag samen opstappen, zijn mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden, religieus of niet-religieus, maar zij zeggen samen nee aan de terreur en nee aan het geweld," zei Frank Stappaerts van de vrijzinnige verenigingen. "Ze zeggen daarentegen ja aan het vreedzaam samenleven en ja aan de vrijheden van opinie, van meningsuiting, van geloof, en ook ja aan het wederzijdse respect."

Stappaerts legde uit dat ook de vrijzinnige verenigingen meedoen omdat ze een belangrijke boodschap willen sturen naar de samenleving "dat alle levensbeschouwingen samen voor hetzelfde gaan". "Met mensen van goede wil moet het lukken."

Beke: "Iedereen moet zijn plaats hebben"

Ook aartsbisschop André Léonard (foto's), de Brusselse opperrabijn Albert Guigui en de anglicaanse bisschop Robert Innes liepen naar verluidt mee. Voorts kwamen ook verschillende politici de actie ondersteunen, onder wie CD&V-voorzitter Wouter Beke. Hij had het over "een positief signaal, om te zeggen dat we gaan voor een samenleving waar iedereen zijn plaats moet krijgen".

Léonard verwoordde het zo: "We willen door deze betoging bewijzen dat, al zijn we verschillend, we toch één zijn voor vrede, voor solidariteit en voor respect."

"Dit is een primeur voor België"

De mars eindigde rond 16.30u met een toespraak van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en een gezamenlijke speech van hoop van drie jongeren, een moslim, een jood en een katholiek. Er werden ook tien vredesduiven losgelaten. Geens benadrukte het belang van een goede opvoeding en een correcte nieuwsstroom.

De concrete aanleiding voor de mars waren de terreuraanslagen in Parijs en de politieactie in Verviers. Volgens de organisatoren gaat het om een primeur voor België.

De manifestatie eindigde rond 16:30u aan de Kunstberg met enkele toespraken. Het organiserend comité omvat vertegenwoordigers van de katholieke, anglicaanse, orthodoxe en protestantse kerken, van het jodendom, de islam en de vrijzinnigheid.

Regardez le fragment »