Heel sterk voor vervolging ernstige en georganiseerde fraude

le jeudi 19 mars 2015 20:07 Belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft donderdag in de Kamer benadrukt dat hij heel sterk voorstander is van de vervolging van ernstige en georganiseerde fiscale fraude. 'Ik wil dat het parket op zijn kerntaken werkt en dat is ernstige fraude, dat is niet elk feit dat nu strafbaar wordt gesteld in ons wetboek', aldus Geens.

De minister werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld over het Justitieplan dat hij woensdag wereldkundig maakte. Verschillende oppositieleden vroegen Geens tekst en uitleg bij de bepaling dat de minister overweegt de penale sanctionering af te schaffen waar al administratieve sanctionering voorzien is, bijvoorbeeld in het sociaal, fiscaal en financieel strafrecht. Sommigen lezen daarin dat Geens de teugels zou vieren in de aanpak van de zware fiscale aanpak.

'Zou u nu denken dat ik in de vorige regering loyaal met (toenmalig staatssecretaris) Crombez de bestraffing van georganiseerde en ernstige fiscale fraude heb bepleit en dat nu plots zou vergeten hebben?', reageerde de minister. 'Ik wil van alle feiten die vandaag strafbaar zijn en waarvan geen enkele specialist er meer dan 2 procent kan opsommen, bekijken wat moet bestraft worden en wat niet'. Geens haalde daarbij het voorbeeld aan van het ontbreken van wettelijke feestdagen in het arbeidsreglement.

'Ik ben heel sterk voor de vervolging van ernstige en georganiseerde fraude', aldus nog de minister. 'Ik ben niet voor straffeloosheid door de overschrijding van de redelijke termijn in talloze vervolgingen inzake fiscale fraude, wat de werkelijkheid is. Ik heb liever een zware transactie en een zware boete dan helemaal geen vervolging'.