Tevreden Minister van Justitie na begrotingscontrole

le lundi 30 mars 2015 17:51 Communiqués de presse

De federale regering heeft dit weekend de begrotingscontrole afgerond. Minister van Justitie, Koen Geens, kan tevreden terugblikken op de resultaten van het discreet en geslaagd overleg. Om te beginnen worden de openstaande facturen van 2014 en de jaren voordien betaald én definitief aangezuiverd zonder dat ze nog wegen op het budget van 2015 en de komende jaren. Het gaat om een bedrag van iets meer dan 100 miljoen euro. Dit stopt de sneeuwbal van meegesleepte schulden uit het verleden die al jaren niet meer te stuiten leek.

Vervolgens worden voor ongeveer 37 miljoen euro aan nieuwe middelen aangereikt die aan Minister Geens de mogelijkheid bieden om het door hem vooropgestelde en meer aangepaste besparingsritme te behalen. Dit laat Justitie toe om de bocht te nemen op een tragere manier: nu minder personeelsbesparingen doen en terzelfdertijd door nieuwe efficiënte wetgeving en door meer investeringen de ruimte creëren om later meer personeelsbesparingen te doen. Dat is ook het pad dat het justitieplan voorhoudt en dat de Minister twee weken geleden lanceerde.

Minister Geens vindt daarom ook het derde luik in het akkoord van deze eerste begrotingscontrole voor Justitie erg belangrijk: er worden dit jaar 200 miljoen vrijgemaakt voor investeringen die ons de volgende jaren moeten toelaten om zuiniger om te gaan met personeelsnoden. Justitie zal haar aandeel in deze nog niet verdeelde investeringspot kunnen claimen door specifieke projecten inzake veiligheid en informatica voor te leggen.