Minister Geens wil systeem van verstek beperken

le jeudi 21 mai 2015 22:12 VRT Journaal

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het systeem van verstek in een rechtszaak beperken. Dat heeft hij gezegd na het begin van het proces over de dood van Jonathan Jacob, waar de verdediging de zitting verlaten heeft.

De elf beklaagden in het proces-Jonathan Jacobs waren niet aanwezig in de rechtszaal en hun advocaten vroegen uitstel. Toen ze dat niet kregen, verlieten ze de zitting.

Daardoor volgt een vonnis bij verstek en kunnen de beklaagden en hun advocaten verzet aantekenen. In dat geval komt er een tweede proces.

Minister Geens wil dat aan banden leggen. Nu is het zo dat als de beklaagde de zitting verlaat voor het Openbaar Ministerie zijn vordering uitspreekt, of gewoon niet opdaagt, dan kan hij na de uitspraak verzet aantekenen. De minister wil dat dat in de toekomst alleen nog mogelijk is wanneer men door overmacht afwezig is moeten blijven, of wanneer men een geldige verantwoording kan geven.

Regardez le fragment »