Privébewakingsdienst aan de slag in Brusselse Justitiepaleis

le lundi 01 juin 2015 15:12 VRT Journaal

In het Brusselse Justitiepaleis is sinds vanmorgen een privébewakingsdienst aan de slag. Zoals aangekondigd neemt die minstens tijdelijk een aantal taken van het Veiligheidskorps over, meer bepaald de controle aan de ingang van het gerechtsgebouw. Dat zou het Veiligheidskorps in staat moeten stellen om de voorleidingen van gedetineerde verdachten voor de verschillende rechtbanken en hoven vlotter te doen verlopen.

Het Veiligheidskorps, dat 114 mensen telt, stond tot afgelopen vrijdag zowel in voor de overbrenging van gedetineerden van de gevangenis naar de gerechtsgebouwen als de voorleiding voor de rechtbanken en hoven en de toegangscontrole tot het Justitiepaleis en het Portalis-gebouw, waar het Brusselse parket en de jeugdrechtbanken huizen. Het korps kampt echter met heel wat problemen, gaande van een tekort aan personeel en middelen tot een mank lopende organisatie.

Dat leidde er de voorbije jaren al regelmatig toe dat grote processen moesten uitgesteld worden omdat gedetineerden niet voorgeleid konden worden. Sinds midden januari het dreigingsniveau rond het Justitiepaleis verhoogd werd, stapelden echter ook de incidenten met de toegangscontrole zich op. Meer dan eens was er geen controle aan de ingang van het paleis omdat er geen personeel beschikbaar was, en vorige week dinsdag bleef het gebouw om dezelfde reden een hele dag dicht voor het publiek.

Op een crisisvergadering op de FOD Justitie werd daarop beslist minstens tijdelijk een beroep te doen op een privébewakingsdienst voor de toegangscontrole. Na overleg met de vakbonden van het Veiligheidskorps is die vanmorgen aan de slag gegaan. Het valt nu af te wachten of de voorleidingen vlotter verlopen, zoals de bedoeling was.

Regardez le fragment »