Geens wil verkoop anonieme prepaid gsm-kaarten afschaffen

le mardi 16 juin 2015 22:36 VRT Journaal

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil af van het anonieme bellen met prepaid-simkaarten in ons land. Zo'n prepaid-simkaart kan je kopen zonder je te identificeren, en zodra er geld opstaat, kan je met die kaart in alle anonimiteit bellen.

Wanneer de politie binnenvalt bij criminelen vinden ze vaak tientallen telefoons en simkaarten. Misdaadbendes veranderen vaak van telefoon en gebruiken anonieme belkaarten, omdat ze weten dat ze dan moeilijker op te sporen zijn. De prepaid-simkaarten kan je gewoon in de supermarkt kopen.

Geens heeft nu de vraag om identificatie te verplichten, gesteld aan zijn collega bevoegd voor de telecomsector, Alexander De Croo (Open VLD). "Er is overleg aan de gang tussen de kabinetten", zegt hij aan "Het Journaal".

Zonder anonimiteit zou de identificatie van sommige verdachten makkelijker gaan, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Het zijn extra stappen die wij moeten nemen in ons onderzoek om de link te leggen tussen een gebruikt telefoonnummer en de effectieve gebruiker. Het spreekt voor zich dat alle maatregelen die sneller tot identificatie van verdachten kunnen leiden, voor ons voordelig zijn."

Daarbij moet wel gezegd worden dat criminelen meer en meer via het internet communiceren, bijvoorbeeld via Skype. Volgens het kabinet-Geens is ons land een van de weinige Europese landen waar er nog geen verplichte identificatie is voor een prepaid-simkaar

Regardez le fragment »