Criminaliteitscijfers dalen 3e jaar op rij

le mercredi 15 juillet 2015 14:06 VRT Journaal


Het aantal geregistreerde misdrijven is in 2014 opnieuw met 3,7 procent gedaald en ook in de eerste drie maanden van 2015 lijkt de trend zich door te zetten. Zo zijn er voor het eerst in jaren minder woninginbraken gemeld. Een gevolg van de verhoogde aanwezigheid van agenten op straat, luidt het. Cybercriminaliteit maar ook homofoob en intrafamiliaal geweld blijven wel pijnpunten, net als de strijd tegen de radicalisering.

"Blauw op straat werkt", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens de voorstelling van de cijfers. "De inspanningen om meer blauw op straat te zetten, hebben ook effect op de cijfers en dat is goed nieuws." Jambon wil de politie verder hervormen om de capaciteit efficiënter te kunnen inzetten.

Een van de opvallendste cijfers is de daling van het aantal woninginbraken van bijna 5 procent. Politietopvrouw De Bolle verklaart de daling door een intelligentere inzet van agenten. "We analyseren meer de informatie die wij hebben in onze databanken in het kader van reeds gepleegde feiten en kunnen zo de ploegen op het terrein beter oriënteren", aldus De Bolle.

Criminelen lijken hun terrein ook te verleggen. Cybercriminaliteit moet daarom blijvende aandacht krijgen, ook omdat de cybercriminelen snel van tactiek veranderen. Zo zijn er meer hackingfeiten (+16,6 procent) gemeld en ook beduidend meer valsheid in informatica (+27,2 procent). Informaticabedrog (-7,6 procent) en sabotage (-64 procent) daalden dan weer.

De wet die telecomoperatoren verplicht om de gegevens van hun klanten bij te houden werd onlangs vernietigd. Een tegenvaller voor de bestrijders van deze criminele feiten. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt zijn kabinet echter aan een wetsvoorstel dat dat euvel op korte termijn moet "repareren".

Meer homofobie, racisme en xenofobie

Overige opmerkelijke stijgingen zijn er op het vlak van homofobie (+34,8 procent) en racisme en xenofobie, waar een stijging van meer dan 25 procent te noteren viel. In die laatste gevallen ligt het werkelijke cijfer zo goed als zeker nog een stuk hoger. Niet iedereen wil of durft immers van deze feiten aangifte doen.

Meer aandacht voor terreur gelinkt aan Midden-Oosten

Daarnaast is er ook een sterke toename van het aantal terrorismefeiten als gevolg van de situatie in het Midden-Oosten. Er werden 138 dossiers voor lidmaatschap van een terroristische groep geopend, een verdubbeling in vergelijking met 2013 en 19 dossiers van huursoldaten, vijf maal meer dan het jaar voordien.

Voor de meeste vertrekkende Syriëstrijders wordt een strafdossier geopend voor het misdrijf "deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering".

Regardez le fragment »