444 nieuwe vacatures bij Justitie

le mercredi 29 juillet 2015 18:51 VTM - Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zet een grote aanwervingsactie in gang. In één beweging worden 444 griffiers, dossierbeheerders en ander gerechtspersoneel gezocht voor alle mogelijke rechtbanken, parketten en hoven in ons land. Dat schrijft De Tijd woensdag. Met de aanwervingen geeft de minister gehoor aan de klaagzang over de nijpende onderbezetting bij justitie.

“Had al vorig jaar moeten gebeuren”

Het voorbije half jaar publiceerde het departement geen enkele vacature voor aanwervingen, enkel nog voor mutaties en promoties. Het niet-vervangen van afgevloeid gerechtspersoneel leidde de voorbije maanden al tot grote achterstanden, afschaffing van zittingen, sluitingen van rechtbanken en een ongeziene nationale actiedag van magistraten en gerechtspersoneel. Minister Geens geeft in een korte reactie dan ook toe dat de aanwervingen vorig jaar al hadden moeten gebeuren.

Duidelijk effect

De 444 vacatures moeten nu de nood lenigen in alle geledingen van justitie. Het effect zou volgens de krant duidelijk voelbaar moeten zijn: voor bepaalde griffiersfuncties worden ineens 16 tot 18 plaatsen opengesteld, zoals in de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en in de Franstalige rechtbank in Brussel. Volgens minister Geens zal een groot deel van de vacatures worden opgevuld met kandidaten die al een procedure hebben doorlopen bij Selor, het recruteringsbureau van de overheid. Kandidaten moeten zich binnen een maand melden.

“Niet het laatste pakket”

De nieuwe aanwervingen zullen niet alle bezettingsproblemen bij justitie oplossen laat Geens weten. Zo zal het kader bij justitie nu voor ongeveer 90 procent bezet zijn. Om komende aanwervingen tot een minimum te beperken stelt Geens voor om vooral de efficiëntie van justitie te verbeteren.

Bekijk het fragment »