Postzegels kosten Justitie 22 miljoen

le samedi 08 août 2015 21:56 Vtm

De federale overheidsdienst Justitie geeft jaarlijks nog 22 miljoen euro uit aan postzegels, een bedrag dat amper lijkt af te nemen. “Zulke kosten zijn niet meer van deze tijd”, zegt Open Vld-kamerlid Vincent van Quickenborne in Het Nieuwsblad. “Er zijn genoeg digitale alternatieven.”

De Belgische parketten, rechtbanken, gerechtshoven en andere justitiediensten sturen jaarlijks nog een gigantische hoeveelheid gewone, aangetekende en internationale brieven en pakjes. In moeilijke budgettaire tijden moet de FOD Justitie daarvoor 22 miljoen euro aan portkosten uitgeven.

“Dat is een enorme kost, zeker als je ziet dat het Justitie op veel andere domeinen aan geld ontbreekt”, vindt Van Quickenborne, die de cijfers opvroeg bij Justitieminister Koen Geens (CD&V). “Het is niet meer van deze tijd om zo veel geld te verspillen aan postzegels.”

Begin juni drongen de parlementsleden van open Vld en N-VA daarom al aan op een nieuw systeem. Daarbij zouden zowel in burgerlijke als in strafrechtelijke rechtszaken de vonnissen en arresten meteen via elektronische weg worden verstuurd. Minister van Justitie Geens zei dat hij dit jaar nog werk wil maken van zo’n elektronische mailbox voor advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen.

Regardez le fragment »