Minister Geens politieke gast in het VTM Nieuws

le dimanche 23 août 2015 14:00 VTM Nieuws

Bekijk hier het integrale studiogesprek met politieke gast Koen Geens (CD&V).

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf in het VTMNIEUWS toelichting bij de nieuwe veiligheidsmaatregelen. 'Het is evident dat er vanuit Oost-Europa veel te veel van die illegale kalasjnikovs, die gedemilitariseerd zijn, onze richting uitkomen', aldus Geens. 'Wij moeten daar opnieuw tegenin gaan.'

Hoelang de extra bagagecontroles in de treinstations zullen duren, kan de minister niet zeggen. 'Dat zal afhangen van de omstandigheden. In het kader van Schengen hebben we de mogelijkheid om verhoogde controles te doen en afhankelijk van de omstandigheden zal dat een tijdje duren.'

Of ze hierna zullen overgaan tot strengere controle, betwijfelt hij. 'Schengen laat ons in principe een maand toe. We zullen het dan evolueren. De federale politie en de spoorwegpolitie hebben daar al een paar mensen voor vrij gemaakt. Maar dat is zoals de verhoogde luchthavencontroles na 9/11, daarna kwamen er aanslagen op tram- en metrostations. Als we te zeer het accent leggen op controles op het treinverkeer, komt er iets anders in beeld.'

'Niet elke geseinde jihadist staat geseind als gevaarlijk'

'­De kost van de bijkomende maatregelen zal in eerste instantie te maken hebben met re-allocatie van mensen, maar we hebben de laatste maanden veel extra middelen ingezet. De situatie vraagt dat ook. De dienst die de dreiging analyseert, raadt ons aan om ons te beperken tot een verhoogde waakzaamheid op stations en grote evenementen.'

Hoe kan iemand die internationaal geseind wordt en naar Syrië is afgereisd, zomaar een wapen kopen en op een trein stappen, wilde nieuwsanker Elke Pattyn weten. 'Er zijn veel mensen die internationaal geseind worden als jihadist, daarom staan ze nog niet geseind als gevaarlijk. Onze diensten leveren zware inspanningen om die mensen te traceren, maar het is mogelijk in sommige landen onder de radar te blijven.'

'Er wordt vanalles gezegd door de pers waarvan ik niet zeker ben. Ik ben zeker dat hij een Marokkaan is waarvan zijn ouders in Spanje wonen, daar stopt het voor mij.'Hij weet naar eigen zeggn niet zeker of hij de Turkse grens is overgestoken en evenmin of hij zijn kalasjnikov in ons land op de kop tikte. 'Maar het is evident dat er vanuit Oost-Europa veel te veel van die illegale kalasjnikovs, die gedemilitariseerd zijn, onze richting uitkomen', vervolgde Geens. 'Wij moeten daar opnieuw tegenaan gaan.'

'Perceptie na taxshift is voor Peeters ongelukkig geweest'

Dit weekend haalde vicepremier Kris Peeters (CD&V) in de krant le Soir onrechtstreeks uit naar Alexander De Croo (Open Vld). Hij liet uitschijnen dat de vicepremier van Open Vld gelekt zou hebben uit de taxshiftonderhandelingen en voegde eraan toe dat hij soms denkt dat men Peeters en de CD&V willen destabiliseren. 'Als twee vicepremiers niet door dezelfde deur kunnen, dan is het de taak van de premier om te zorgen dat deur te breed genoeg is', zei Koen Geens daarover.

Peeters voegde er in het kranteninterview nog aan toe dat Charles Michel (MR) het vertrouwen binnen het kernkabinet moet herstellen. 'Op eerste gezicht is er wel een vertrouwenscrisis, de perceptie na de taxshift is voor Kris Peeters ongelukkig geweest', aldus Geens. 'Als dat in die mate aangestuurd is door anderen, is dat niet aangenaam.'

Regardez le fragment »