"Middelen toewijzen op basis van reële noden"

le mardi 08 septembre 2015 09:25 De Afspraak

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de rechterlijke orde meer autonomie geven in de organisatie van justitie in ons land. De verouderde wettelijke kaders zullen daarbij moeten wijken voor een andere organisatie die gebaseerd is op de reële noden.

In hun toespraken bij het begin van het gerechtelijk jaar, trokken heel wat hoge magistraten aan de alarmbel. De werklast bij de rechtbanken loopt onverantwoord op en de wettelijke kaders die het aantal magistraten per rechtbank vastleggen, raken niet opgevuld.

In het programma "De afspraak" verdedigt minister Geens zijn beleid en herhaalt hij zijn belofte om aan die werklast iets te doen. Hij wil daarvoor meer autonomie geven aan de rechterlijke orde zelf.

De minister bereidt een wetsontwerp uit dat hij later dit jaar aan het parlement zal voorleggen. "Er zijn rechtbanken waar men te veel heeft, er zijn er waar men te weinig heeft. Ik wil dat dat schuift en ik ga dat niet met kaders doen, maar met budgetten", zegt Geens.

"De rechterlijke orde heeft een budget van ruim 1 miljard. Ik zou dat budget aan de rechterlijke orde zelf willen toevertrouwen, dat wil zeggen hen over de besteding daarvan laten oordelen. Met voogdij van de minister en met beheersovereenkomsten", zegt Geens.

Maar de bestaande organisatie met wettelijke kaders zal daarbij moeten sneuvelen. "De wettelijke kaders beantwoorden niet meer aan de werkelijkheid en niet aan de noden. Wij gaan in de toekomst niet meer op basis van verouderde kaders de middelen toewijzen, maar wel op basis van de reële noden. Dat is de werkelijkheid, dat is wat ik probeer te doen", besluit Geens.

Regardez le fragment »