​Minister Geens zet in op aanpak mensensmokkel en bereidt een actieplan voor

le jeudi 17 septembre 2015 15:35 Communiqués de presse


Actie “Hastapark” West-Vlaanderen levert opnieuw resultaat op

Gisterenavond woonde Minister van Justitie, Koen Geens de actie “Hastapark”, geleid door het parket van West-Vlaanderen bij. Deze maandelijkse acties zijn gericht naar het op heterdaad betrappen van mensensmokkelaars in HAvens, STAtions en PARKings. Sedert meerdere jaren wordt vastgesteld dat deze problematiek zich in grote mate manifesteert binnen de provincie West-Vlaanderen.

De actie leverde resultaat op: 2 Albanese verdachten werden op heterdaad betrapt. De verdachten betreffen mannen van Albanese nationaliteit (23 en 26 jaar). In hun voertuig bevonden zich drie vluchtelingen uit Albanië, waaronder één minderjarige. Ze werden gearresteerd en worden vandaag nog voor de onderzoeksrechter gebracht.

Uit de politiële criminaliteitsstatistieken blijkt dat in 2014 er bij de politie 616 dossiers van mensensmokkel werden geopend, ofwel 5% meer dan het jaar ervoor. Het misdrijf mensensmokkel wordt sinds 2013 in de strafwet strenger aangepakt. Zo is er ondermeer een vermenigvuldiging van de geldboete met het aantal slachtoffers dat de mensensmokkelaar maakt.

Koen Geens wil verder inzetten op de aanpak van mensensmokkel. Zo wil hij, samen met de andere bevoegde autoriteiten, werken aan een specifiek actieplan Mensensmokkel. Dat plan zal beschrijven hoe alle actoren van justitie en politie in de toekomst moeten omgaan met mensensmokkel, om sneller en efficiënter het misdrijf op te sporen en de mensensmokkelaars te bestraffen.

De Minister zal er ook voor pleiten om mensensmokkel prioritair op te nemen in de nieuwe Kadernota Integrale Veiligheid, die eind dit jaar en onder zijn regie wordt opgesteld en die alle veiligheidsprioriteiten voor ons land voor de komende jaren bundelt.

"De aanpak van mensensmokkel is vandaag belangrijker dan ooit. Ik wil dat parket en politie verder de krachten bundelen om dit zwaar misdrijf verder op te sporen en te vervolgen. Daarom ik werk ik aan een actieplan. We mogen niet mild zijn ten aanzien van dit fenomeen aangezien de handelaars hun vaak erg kwetsbare slachtoffers ernstig in gevaar brengen door ze bijvoorbeeld in een koelwagen onder te brengen of tussen de ladingen, enz. Ik heb vandaag met mijn eigen ogen kunnen zien hoe professioneel, geïntegreerd en efficiënt acties zoals Hastapark worden aangepakt, en ik vond het belangrijk dit te kunnen bijwonen."