Geens pakt straffeloosheid aan

le lundi 09 novembre 2015 13:04 VTM Nieuws

Vanaf 2016 zullen alle uitgesproken gevangenisstraffen moeten worden uitgevoerd. Ook die onder de vier maanden, die nu niet worden uitgevoerd. Dat meldt De Standaard maandag.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bereidt een nieuwe wet voor die hij de komende dagen in het parlement zal verdedigen en die volgend jaar al in werking moet treden. De wet moet eindelijk komaf maken met de gebrekkige strafuitvoering in ons land. Veel plegers van misdrijven die nu een gevangenisstraf krijgen, zien namelijk nooit de binnenkant van een cel. Vooral bij verkeerszaken is de straffeloosheid problematisch.

Het adagium van de nieuwe wet luidt: een uitspraak is een uitvoering. Geens zal voorstellen dat alle straffen minstens voor de helft toegepast worden, om zo een evenwicht te krijgen tussen wat de rechter oplegt en de praktijk die volgt. Dat betekent dat meer verkeersovertreders effectief naar de cel zullen moeten of hun celstraf zullen omgevormd zien naar thuisdetentie met spraakherkenning of een enkelband.

Bekijk het fragment »