Plenaire vergadering - strafuitvoering- recidivisten verkeer

le jeudi 12 novembre 2015 16:44 Parlementaire Vraag Kamer

1. Gevangenisstraf beneden jaar zou in toekomstig strafwetboek niet meer mogelijk kunnen zijn.

2. Dit wil niet zeggen dat we strafmaat niet moeten verzwaren: voor de aanpak van recidivisten in het verkeer / zware verkeerscriminelen, beoogt ik zwaardere straffen. Dit zal onder andere het geval zijn voor wie zonder een rechtsgeldig rijbewijs rijdt, en in het bijzonder wanneer hij door de rechter werd ontzet uit zijn recht tot sturen.

3. Strafuitvoering kan beter: beneden 4 maanden worden gevangenisstraffen niet uitgevoerd momenteel. Dit wil ik aanpakken door in te zetten op alle mogelijke maatregelen (enkelband, probatie), maar ook door effectievere gevangenisstraffen.

4. Daarvoor eerst kijken of er plaats kan vrijkomen in gevangenis. Ontlasting mogelijk maken op stuk van voorlopige hechtenis, repatrouillering, internering. Gestage daling aantal gevangenen voor wanneer het nodig is om effectief straffen uit te voeren.

5. Mach-databank: werkt reeds, maar centraal strafregister is onvolledig. Ik wil dat 200.000 vonnissen uit mach in strafregister worden opgenomen, door koppeling van databanken, 100.000 zullen worden ingevoerd door tijdelijk personeel.

6. Revision législation délits la route/traffic, example francais peut nous inspirer. Mais je partage ma compétence avec Galant. Et avec les Communautés. Mais je crois qu-il faut à tout prix chercher solutions. Confiscation de la voiture me semble adequate, aussi les peines de travail.

7. Je prépare un projet de loi début 2016: exécution de toutes les peines. Hierbij streef ik naar het effectief uitzitten van de helft van de straf waar dat nu een derde is.