3 extra onderzoeksrechters voor terreurzaken

le samedi 05 décembre 2015 13:32 VRT - journaal

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat in Brussel drie extra onderzoeksrechters vrijmaken voor terreurzaken. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om bestaande rechters die bijkomende bevoegdheden krijgen.

Op dit moment zijn er in Brussel vier onderzoeksrechters die bevoegd zijn voor terrorisme, drie van hen zijn alleen nog maar bezig met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. "We zijn nu erg gefocust daarop", zegt minister Geens, die daarom versterking gaat zoeken.

"Onderzoeksrechters die bevoegd zijn in dergelijke zaken, doen er soms nog andere zaken bij. Op dit ogenblik zijn zij overbelast, en vooral: ze moeten op alle mogelijke momenten beschikbaar zijn om bepaalde onderzoeksmaatregelen toe te staan. In die zin is een permanentie heel belangrijk. Maar ook voor de processen die lopen, is hun aanwezigheid van groot belang."

De drie extra krachten worden voor onbepaalde duur aangesteld voor terreurzaken.


Bekijk het fragment »