Verkeersovertreders vanaf 2016 in databank

le mardi 15 décembre 2015 13:03 VTM - Nieuws

De databank voor verkeersovertreders zal eind 2016 in werking treden. Dat heeft het kabinet van minister van Justitie Koen Geens aan VTM NIEUWS gezegd. Hij trekt hiervoor 500.000 euro uit. Rechters weten vaak niet welke eerdere veroordelingen er door andere rechters uitgesproken zijn. Dat werd duidelijk na het dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in Vilvoorde waarbij de 12-jarige Merel omkwam. Bestuurder Muhammad A. had al zeven keer een rijverbod opgelegd gekregen maar kon toch ontsnappen aan de mazen van het net.

Politierechter Peter D'Hondt deed toen een oproep aan minister van Justitie Koen Geens om de manier waarop de registratie van criminaliteit gebeurt, grondig te onderzoeken. "Het is nodig om eens te kijken op welke wijze de verwerking van de gegevens gebeurt. Het is een oud zeer dat de wijze waarop de registratie van criminaliteit in dit land gebeurt nog altijd niet compatibel is met de behoorlijke werking van een overheidsapparaat”, zei hij toen. Minister Geens beloofde toen maatregelen en die komen er nu dus ook. De databank voor verkeersovertreders waar al jaren over gebakkeleid wordt, zal vanaf eind 2016 in voege treden.

“Elke wijziging zal elektronisch kunnen worden ingegeven", klinkt het vanop zijn kabinet. "Bij bevraging van de status van het rijverbod moet deze informatie volledig toegankelijk zijn voor alle partners. De persoon die een verval van het recht tot sturen ondergaat, moet zich niet meer fysiek aanbieden om zijn rijbewijs neer te leggen of op te halen op de griffie, aangezien het dan allemaal elektronisch staat ingegeven."

Bekijk het fragment »