Geens verleent opnieuw genade

le jeudi 17 décembre 2015 17:22 VTM Nieuws

21 veroordeelden hebben gratie gekregen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het gaat vooral over verkeersovertreders. Hun straf is verminderd of kwijtgescholden omdat ze bijvoorbeeld zwaar ziek zijn geworden.

Gratie verlenen is behoorlijk omstreden in ons land. Twee jaar geleden was het nog de koning die dat deed, maar het is toen afgeschaft. Er kwam te veel kritiek op omdat het ook ging om zware verkeersovertredingen. Toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom besloot veroordeelden geen genade meer te gunnen zolang zij minister van Justitie was. Maar Geens laat nu dus wel weer genade verlenen.

Geen kwijtschelding van straf
Concreet gaat het bijna altijd om gevallen waarin iemand ziek wordt na de veroordeling of waarvan de rechter niet wist dat hij ziek was toen de straf werd uitgesproken. Vaak gaat het om mensen die chemo of een nierdialyse moeten ondergaan, of mensen met alzheimer. Bovendien gaat het slechts om een kwijtschelding van de uitvoering van de straf, niet om de straf zelf. De feiten verdwijnen dus niet uit het strafregister en de genade is geen rem op de beoordeling van recidive.

"Systeem achterhaald"
"Het systeem van gratie schenken, is totaal achterhaald", zegt advocaat Walter Damen. Een straf moet wel kunnen herzien worden, maar niet door de koning of de minister. Dat is niet meer van deze tijd, vindt hij. Hij pleit voor een soort herzieningsrechtbank.

Bekijk het fragment »