Maatregelen in strijd tegen terreur besproken op Frans-Belgische top

le mardi 02 février 2016 13:06 VRT Journaal

Premier Charles Michel en zijn Franse collega Manuel Valls hebben in Brussel vergaderd over maatregelen tegen terrorisme en radicalisering. Beide premiers hebben beslist om voortaan meer informatie daarover uit te wisselen en er komt een Franse "magistrat de liaison" in Brussel om dat te vergemakkelijken.

Naast de twee premiers namen ook de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen (Jan Jambon en Bernard Cazeneuve) en die van Jusitite (Koen Geens en Jean-Jacques Urvoas) deel aan de top.

Politiek moesten die de plooien gladstrijken na stevige Franse verwijten over nalatigheid en laksheid van onze veiligheidsdiensten voor en na de bloedige aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Daarbij zijn toen 130 mensen vermoord door moslimterroristen waarvan er vier de negen uit België kwamen.

Premier Michel had zich toen geërgerd aan die Franse kritiek, die ook van president François Hollande kwam. De Franse premier Manuel Valls benadrukte vandaag evenwel dat de samenwerking tussen politie en gerecht van beide landen op het terrein voorbeeldig is.

Het kan echter altijd beter en daarom hebben de twee premiers ook afspraken gemaakt om de uitwisseling van informatie over potentiële terroristen, Syrië-ronselaars of geradicaliseerde moslims te verbeteren. Zo moeten datanetwerken van gerecht en politie op elkaar worden aangesloten en beslist wie toegang tot die gegevens heeft. Concreet worden vingerafdrukken van Syrië-strijders opgenomen in één databank.

Frankrijk en België willen ook de internetproviders aanpakken. Terroristen communiceren steeds vaker met versleutelde berichten op allerlei apps, maar de buitenlandse bedrijven achter die apps willen vaak niet samenwerken met Justitie. Ook de praktische implicaties van grensoverschrijdende patrouilles en achtervolgingen worden besproken.


Regardez le fragment »