Vrouwelijke geïnterneerden dan toch naar een zorgeenheid

le mercredi 17 février 2016 13:45 VTM Nieuws

In het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in het Oost-Vlaamse Zelzate kunnen 20 vrouwelijke geïnterneerden vanaf mei terecht. Dat melden minister van Justitie Koen Geens en minister van Volksgezondheid Maggie Block op een persconferentie.

Het gaat om de eerste forensische psychiatrische behandeling voor "high risk" geïnterneerde vrouwen in België. "Nieuw en uniek aan de zorgeenheid 'Lumen' is de behandeling van en zorg voor vrouwelijke geïnterneerden die vandaag een vrij groot risico op recidive vertonen en nood hebben aan een gespecialiseerde opvang en begeleiding in een hoog beveiligde context", zegt minister Geens.

In de Vlaamse gevangenissen zijn momenteel 51 vrouwen geïnterneerd. De zorgeenheid zal een forensisch behandeltraject aanbieden aan 20 vrouwelijke geïnterneerden met een hoog risicoprofiel. "Er zal een 'kliniek in de kliniek' worden georganiseerd waar de vrouwen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 worden begeleid. De patiënten zullen, volledig buiten het gevangenismilieu evolueren. Ook voor bijvoorbeeld een 'time out' zullen ze niet terug moeten naar de gevangenis en kan dat in het centrum zelf gebeuren", zegt minister De Block.

Bekijk hier het fragment »