Executief van Moslims in België volgens taalcolleges

le vendredi 19 février 2016 13:00 Persbericht

Minister van Justitie, Koen Geens, neemt akte van de publicatie van het Koninklijk Besluit houdende erkenning van het Executief van de Moslims van België (EMB) in het Staatsblad. Dit KB is er gekomen na uitvoerig en intensief overleg met het EMB en moet de instelling in staat stellen de erkende islamitische gemeenschappen beter te vertegenwoordigen bij de verschillende overheden van ons land. De Minister hoopt dat hierdoor de representativiteit, legitimiteit en het functioneren van het Executief fundamenteel zullen verbeteren.

Het KB voorziet om het Executief voortaan te laten functioneren volgens taalcolleges. De regionalisering van de bevoegdheden rond de erediensten creëert immers een verscheidene realiteit in de verschillende Gewesten en Gemeenschappen. Een werking volgens taalcolleges moet het Executief toelaten hier efficiënter op in te spelen. Er blijft echter een duidelijke federale structuur die de algemene strategie bepaalt.

In het bijzonder verheugt Minister Geens er zich op dat dit KB op de steun van het EMB kan rekenen. Deze positieve houding kan hen helpen in wat wellicht de grootste uitdaging voor het EMB is : namelijk om niet alleen de wettelijke gesprekspartner van de burgerlijke overheden te zijn wat betreft de Islamitische eredienst, maar evenzeer om binnen de Belgische moslimgemeenschap effectief erkend te worden als een legitieme gesprekspartner met een brede implicatie van diezelfde moslimgemeenschap.