Centraal Register voor samenlevings- en huwelijksovereenkomsten

le vendredi 26 février 2016 11:00 Persbericht

Vandaag werd in de Ministerraad het Koninklijk Besluit goedgekeurd over het beheer van het centraal register van testamenten en het centraal register van samenlevings- en huwelijksovereenkomsten. Dat betekent dat het centraal register van huwelijksovereenkomsten wordt uitgebreid met de samenlevingsovereenkomsten en met de rechterlijke uitspraken die een huwelijks- of samenlevingsovereenkomst wijzigen. Het wordt dus het centraal register huwelijks- en samenlevingsovereenkomsten.

Dit centraal register wordt beheerd door de Koninklijke federatie van het Belgisch notariaat. Er komt dus één centraal meld- en raadpleegpunt voor alle testamenten, huwelijks- en samenlevingsovereenkomsten en de eventuele wijzigingen. Eenvoudig gezegd: geen geloop meer naar de gemeente , of naar de rechtbank van koophandel of opzoekingen in het staatsblad.

Quote Koen Geens: Deze uitbreiding van het centraal register huwelijksovereenkomsten naar de samenlevingsovereenkomsten toe biedt voordelen voor alle betrokken administraties maar ook voor de burgers. Binnen de maatschappelijke context zijn er meer en meer samenlevingsovereenkomsten en deze kunnen ook weer wijzigen. Met 1 centraal meld-en raadpleegpunt moet men niet meer langs verschillende diensten lopen voor de juiste documenten.