"We moeten de volgende dagen extra waakzaam zijn"

le dimanche 10 avril 2016 14:42 VRT nieuws

Eens de intentie bestaat om een aanslag te plegen, is de locatie daarvoor relatief secundair. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in "Het Journaal", nu blijkt dat de aanslag in ons land eigenlijk voor Frankrijk was bestemd. "Dit is een vuile oorlog waar het nergens aangenaam is om mee te leven."

Mohamed Abrini - de man die zelf aangeeft de "man met de hoed" te zijn in Zaventem - gaf aan de speurders een opmerkelijke verklaring, zo bleek vanochtend. Niet Brussel, maar wel Frankrijk zat in de plannen van de terroristen om een aanslag op te plegen. Door de arrestatie van Salah Abdeslam werden de plannen plots versneld en gewijzigd, zo klinkt het.

"Eens de intentie bestaat om een aanslag te plegen, is de locatie relatief secundair", reageert minister Geens in "Het Journaal". "Dat zal ook wel binnen ons land zo zijn. Als men een doelwit perfect beveiligt, komt een ander doelwit vrij voor aanval. Dat is een vaststelling."

De arrestatie van Abdeslam zou dus de aanleiding zijn geweest voor de terreuraanslag in ons land enkele dagen later. Hoe zit dat met de arrestaties van onder meer Abrini afgelopen vrijdag? "We moeten hopen dat de arrestaties ervoor hebben gezorgd dat de terreurcel zo goed mogelijk ontmanteld is. We moeten het hopen, maar mogen het niet geloven. We moeten doorwerken en waakzaam blijven."

De minister benadrukt nog dat het om "een oorlog gaat waar het niet aangenaam mee te leven is". "Noch voor Frankrijk, noch voor België, noch voor andere landen in West-Europa."

Regardez le fragment »