Geens: “Merksplas is compleet verouderd”

le mardi 10 mai 2016 19:44 VTM Nieuws

"De geplande renovatie en omvorming van de gevangenis van Merksplas moet zo snel mogelijk heropgestart worden, gezien de schade aan het complex na de opstand van zowat 170 gedetineerden zaterdag." Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die dinsdag een bezoek bracht aan de gevangenis en er in gesprek ging met directie en personeel. In de toekomst zal de gevangenis nog plaats hebben voor 400 gedetineerden met specifieke profielen.

Door de schade aan om en bij de 150 cellen moesten heel wat gedetineerden de voorbije dagen ondergebracht worden in andere afdelingen of overgeplaatst worden naar andere gevangenissen. De herstellingen zullen allicht een hele tijd in beslag nemen. Dat mag de geplande renovatie van het verouderde complex echter niet in de weg staan, stelt minister Geens, die naar eigen zeggen al bij de Regie der Gebouwen heeft aangedrongen om spoed te zetten achter dat project. Enkele getroffen afdelingen die nog niet in het renovatiedossier opgenomen waren, moeten volgens Geens eveneens dringend aangepakt worden.

Het nieuwe masterplan voor de gevangenis van Merksplas, dat nog definitief groen licht moet krijgen van de federale regering, voorziet dat het complex wordt omgebouwd tot een gevangenis voor gedetineerden met langdurige celstraffen, van een hoge leeftijd of met een specifieke psychische problematiek. De capaciteit zal iets kleiner zijn dan vandaag. "De gebeurtenissen van afgelopen weekend hebben de noodzaak voor deze renovatie nog eens onderstreept", laat Geens weten via zijn kabinet.

Regardez le fragment »