#IKSTOP: STOP JIJ OOK NA VERKEERSONGEVAL?

le lundi 26 septembre 2016 13:35 VTM Nieuws

Bij één op de tien ongevallen met gewonden of doden in België was er vorig jaar sprake van een vluchtmisdrijf. Vzw Rondpunt en het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) willen de problematiek aanpakken en lanceren daarom de ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’. Onder de hashtag #ikstop kan je een foto delen waarmee je toont dat jij wel stopt na een ongeval.

Fabian Jolly verloor zijn moeder bijna na een ongeval met vluchtmisdrijf. Ze belandde in een coma, maar overleefde het. Fabian zocht naar de dader en deed een oproep via Facebook, maar een jaar later is hij nog steeds spoorloos.

Elke dag zijn er tweehonderd ongevallen waarbij de bestuurder gewoon doorrijdt. Het BIVV en vzw Rondpunt – de vereniging voor verkeersslachtoffers – lanceren daarom de ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’. Een hele week worden mensen gewezen op de oorzaken en gevolgen van een vluchtmisdrijf.

Nieuwe maatregelen
Via de campagnesite kan iedereen zich engageren om zelf altijd te stoppen na een ongeval. En dat is nodig, want vorig jaar de tol hoog in België. In één ongeval op de tien waarbij iemand stierf of gewond raakte, pleegde de veroorzaker vluchtmisdrijf. Het gaat in totaal over 4.273 ongevallen.

De regering kondigt meteen ook nieuwe maatregelen aan om vluchtmisdrijven aan te pakken. Vanaf volgend jaar zal de minimumstraf geen twee jaar, maar drie jaar worden. De regering wordt ook strenger voor hardnekkige zondaars. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Regardez le fragment »