Celstraf voor wie rijdt zonder rijbewijs

le mardi 29 novembre 2016 19:53 VTMNIEUWS

Wie met de auto de weg opgaat zonder geldig rijbewijs, kan in de toekomst misschien een tijdje achter de tralies verdwijnen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt namelijk aan een wet die dat mogelijk maakt.

In de huidige situatie kunnen politierechters enkel een boete van maximaal 12.000 euro of een rijverbod van maximaal vijf jaar opleggen aan mensen die zonder geldig rijbewijs de baan opgaan. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn deze straffen echter niet krachtig genoeg, bijvoorbeeld omdat bestuurders vaak gewoon de boete betalen en daarna verder blijven rijden zonder geldig vervoersbewijs.

Geens werkt daarom samen met minister van Mobiliteit François Bellot (MR) aan een nieuw wetsontwerp om de overtreders harder aan te pakken in de toekomst. In het voorstel van de minister is er sprake van straffen van één tot twee jaar voor wie rijdt zonder rijbewijs.

Doodrijder Merel De Prins
Het wetsontwerp komt er deels naar aanleiding van het proces tegen de doodrijder van de twaalfjarige Merel De Prins. De dader had geen rijbewijs en werd daar al meermaals op betrapt. Hij bleef echter rondrijden met zijn wagen en veroorzaakte in oktober vorig jaar het dodelijke ongeval. Hij pleegde daarna vluchtmisdrijf.

Regardez le fragment »