Transitiehuis moet overgang van gevangenis naar samenleving vergemakkelijken

le lundi 09 janvier 2017 16:11 Deredactie.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil transitiehuizen voor gevangenen oprichten. In die huizen wonen gevangenen aan het einde van hun straf begeleid samen vóór ze definitief worden vrijgelaten. Op die manier zou de overgang naar de samenleving vlotter moeten verlopen.

"De cijfers zijn overduidelijk", zegt Hans Claus, directeur van de gevangenis van Oudenaarde en secretaris van vzw De Huizen, die al jarenlang ijvert voor een omslag in het Belgische gevangeniswezen. "Wie beter begeleid wordt op weg naar regularisatie, levert ook betere resultaten af".

Dat blijkt ook uit de cijfers in Nederland, waar transitiehuizen al 30 jaar lang bestaan. "Als ze gelijk weer op straat zouden gezet worden, durf ik te wedden dat de helft van de jongens die hier komen, meteen weer een delict zouden plegen", meent een van de bewoners van zo'n transitiehuis in het Nederlandse Heerlen, dat VRT Nieuws bezocht.

Minister Geens beschikt voorlopig over 100 plaatsen. "Er is nog een heel traject te gaan, maar ik hoop dat we nog deze legislatuur een transitiehuis kunnen openen", zegt hij. "Het aantal van 100 plaatsen doet niet duizelen, maar het belang van deze ingeslagen weg mag niet onderschat worden", vindt Hans Claus. "Een goede start is voor ons van groot belang."

De Huizen werkte richtlijnen en aanbevelingen uit, inclusief een personeels-, locatie- en buurtplan, en een stappenplan voor de effectieve realisatie van een transitiehuis. Het gaat daarbij niet om één blauwdruk, "want transitiehuizen zijn geen gevangenissen in het klein en kunnen er op verschillende plaatsen erg anders uitzien".

Hans Claus geeft zelf enige tips mee. "In Vlaanderen staan heel veel kleine kloostertjes leeg. Die zijn eigenlijk heel geschikt."

Minister Geens is de transitiehuizen "persoonlijk zeer genegen". "Transitie, de overgang naar de samenleving, is het belangrijkste om een gevangene opnieuw op het spoor te krijgen, en recidive te voorkomen", zegt hij.

Regardez le fragment »