Internationale politiek is realpolitiek, maar er is vooruitgang

le mercredi 08 février 2017 22:31 Terzake

De financiering van extreme vormen van de islam, zoals het wahhabisme en het salafisme, door Saudi-Arabië en andere rijke Golfstaten is volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geen nieuw probleem, er zijn al heel wat maatregelen genomen en er is vooruitgang. Maar dat vraagt tijd, zo zei de minister in "Terzake".

Na de crisis die de Verenigde Staten hebben gekend met Al Qaeda (de aanslagen van 11/9, nvdr), werden er ook "steentjes geworpen" in de richting van Saudi-Arabië en andere rijke Golfstaten, zo zei de minister in "Terzake", het is dus duidelijk geen nieuw probleem.

Bovendien, zo merkte Geens op, heeft iedereen nu gezien dat als een Amerikaanse president visa opschort, zelfs hij Saudi-Arabië en Pakistan spaart.

Dat betekent niet dat we ons daarbij moeten neerleggen, alleen moeten we realistisch zijn, we sparen vandaag ook om allerlei redenen Turkije, hoewel we ons over de Diyanet (het Turkse "ministerie" voor religieuze zaken, nvdr) bezorgd maken, zei hij.

"Internationale politiek is realpolitiek", zo zei Geens, "ik vind het zelf een heel ernstig probleem, ik probeer dat ook op alle plaatsen waar ik kan, te zeggen."

"België behoorlijk moedig"

Bovendien, zo zei Geens, heeft ons land zich "niet weinig moedig" getoond tegenover het (door de Saudi's gecontroleerde) Islamitisch Centrum. We hebben de Moslimexecutieve opgericht, zei Geens, en daar was de Grote Moskee (de zetel van het Islamitisch Centrum) niet blij mee, we hebben zelfs een directeur van de Grote Moskee teruggestuurd naar Saudi-Arabië in 2012, op dit ogenblik is het hoofd van de Staatsveiligheid in Saudi-Arabië en binnenkort heb ik een ontmoeting met een grote internationale religieuze leider uit Saudi-Arabië.

"Het is niet dat wij niets doen", zei Geens, "het is dat heel de wereld met belangrijke commerciële belangen geconfronteerd wordt, en een kleine staat als België alleen, is op dat vlak een druppel op een hete plaat. Dat wil niet zeggen, en het is daarom dat ik al die feiten opnoem, we hebben onze onafhankelijkheid zo veel mogelijk genomen."

Oostenrijk is moedig geweest, zo zei Geens, het heeft de buitenlandse geldstroom afgesneden, wat hen duur te staan is gekomen, Duitsland gaat de opleiding van imams zelf in handen nemen, iets waar (Vlaams minister van Onderwijs) Hilde Crevits, Brussels-Waals minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt en Geens zelf ook aan werken. Wij moeten wel, zo benadrukte hij, vijftig, zestig jaar overbruggen waarin dingen niet gebeurd zijn, en die tradities wijzigen, gaat traag.

SP.A-voorstel

SP.A-voorzitter John Crombez wil de geldstromen vanuit Saudi-Arabië en andere Golfstaten droogleggen, en hij heeft erover geklaagd dat de meerderheid de voorstellen van de SP.A daarover voortdurend wegstemt.

Geens wijst erop dat er de laatste twee jaar op het vlak van de financiering een hele reeks maatregelen is genomen en dat er tal van controles zijn ingevoerd. En als we de geldstromen zouden droogleggen, zou dat natuurlijk ook veel andere effecten hebben, zo zei Geens. Bovendien zouden we daarmee niet verhinderen dat korans en andere literatuur het land nog zouden binnenkomen.

Vooruitgang

Geens herhaalde dat hij het een reëel probleem vindt, en denkt dat de Westerse wereld daar ook een reële oplossing voor moet vinden, maar wat belangrijk is, is dat de mensen die hier zijn op een Europese wijze de islam moeten beleven, dat is wat wij van hen verwachten. Dat doen de katholieken ook, zo zei Geens. De katholieke kerk schrijft een hele reeks dingen voor die een Belgische katholiek al lang niet meer volgt. En tegenover de islamieten die zich hier willen integreren, mogen wij dezelfde verwachtingen koesteren, bijvoorbeeld op het vlak van gelijkheid van man en vrouw en homoseksualiteit, zo zei Geens.

"Ik denk dat we altijd vooruit gaan", zei Geens, "we gaan niet achteruit. Het salafisme is niet nieuw, en een aantal zaken worden bespreekbaar. Dat dat zijn tijd vraagt, dat heeft bij andere godsdiensten ook zijn tijd gevraagd, mat name bij onszelf. Van de moslims verwachten dat zij op vijf jaar de evolutie doormaken waar wij de voorbije 70 jaar mee bezig zijn geweest, dat is veel gevraagd."

Regardez le fragment »