Hervorming vredegerechten

le mardi 07 mars 2017 14:04 Persbericht

Hervorming vredegerechten 

Het kernkabinet keurde recent op voorstel van de Minister van Justitie Koen Geens de hertekening goed van de gerechtelijke kantons, zoals het in het regeerakkoord werd opgenomen. Een betere geografische verdeling van de kantons zorgt tegelijkertijd voor een betere verdeling van de werklast.

In het justitieplan van Minister Geens werd een hoofdstuk gewijd aan de vredegerechten. Justitie kent immers een zeer hoog aantal gerechtsgebouwen, 187 vredegerechten met 229 zetels, en niet elke site wordt even frequent of efficiënt gebruikt.

De hertekening van de gerechtelijke kantons werd in eerste fase goedgekeurd op 23 december 2015. De eerste fase die de centralisering naar één zetel voor de kantons met twee of meer zetels betreft, is reeds uitgevoerd.

De tweede fase gaat over het organiseren van gemeenschappelijke griffies in, voornamelijk, de stedelijke kantons. Deze interne organisatorische maatregel is ook uitgevoerd. Dit heeft als voornaamste verandering voor de burger dat er één duidelijk loket komt per gebouw, in plaats van aparte loketten per vredegerecht. Dit maakt de dienstverlening voor de mensen duidelijker en toegankelijker aangezien ze niet meer op zoek moeten naar het loket van hun kanton.

Deze derde fase gaat over de hertekening van de kantons op basis van betere geografische verdeling en werklast. Deze omvangrijke oefening hield rekening met alle relevante factoren en werd nu finaal afgerond. (Zie het overzicht onderaan van sluitingen per arrondissement). Dit werd vastgelegd via de wet. 

De sluiting van 34 gebouwen zorgt enerzijds voor een betere inzet van middelen en personeel, en anderzijds een besparing op vlak van huur, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen.

Het globale plan vredegerechten, de eerste en deze derde fase samen, zorgt voor het afstoten van meer dan 60 gebouwen.

Quote Koen Geens: “De hertekening van de gerechtelijke kantons is een goede zaak om efficiënter om te gaan met de middelen. Door te besparen op de huur van een gebouw kunnen middelen elders worden ingezet. Voor de burger die alsnog een zitting wil laten plaatsvinden in een gemeente waar een gebouw werd gesloten, is er nog steeds te mogelijkheid om – na overleg met de gemeente – de zitting ‘sous l’arbre’ te laten doorgaan.”Arrondissement

Sluiting


Antwerpen

Hoogstraten


Arendonk


Herentals


Geel (geen sluiting, wel centralisatie te Mol)


Borgerhout


Berchem


Ekeren


Schilde


Leuven

Haacht


Oost-Vlaanderen

Zomergem


Sint-Niklaas (van 2 naar 1 stadskanton)


Ronse


West-Vlaanderen

Diksmuide


Harelbeke


Wervik


Limburg

Maaseik


Borgloon


Brussel

Oudergem

+ centralisatie griffies naar 6 gebouwen


Halle-Vilvoorde

Grimbergen


Sint-Pieters-Leeuw


Kraainem (was nog dubbelkanton)


Waals-Brabant

Tubize


Namur

Florennes-Walcourt


Luik

Hannut (was nog dubbelkanton)


Saint-Nicolas


Hamoir


Sankt-Vith (geen sluiting, wel centralisatie te Eupen)


Henegouwen

Charleroi (van 5 naar 4 stadskantons bij verhuis naar nieuwe annex justitiepaleis)


Enghien / Lens


Fontaine-L'Evêque


Colfontaine (geen sluiting, wel centralisatie te Boussu)


Luxemburg

La Roche / Vielsalm


Saint-Hubert