Geens: “Dit is heel moeilijk om te bestrijden”

le jeudi 23 mars 2017 09:34 Terzake

Ze zaten in de studio van "Terzake" om terug te blikken op de aanslagen van vorig jaar in Brussel, maar de ministers Jambon en Geens hebben er intussen ook gereageerd op wat vandaag in Londen gebeurde.

Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn beducht
voor de manier waarop, na Nice en Berlijn, ook de aanslag in Londen is
gebeurd. "Dit is de modus operandi sinds afgelopen zomer: met de auto
inrijden op toevallige passanten. Iedereen kan dit doen. Je moet er niet
speciaal voor opgeleid of gewapend zijn", zegt Jambon. "Dit is wat ik
ooit de derde fase van het optreden van IS heb genoemd: dat men mensen
inspireert om zulke acties te doen."

"Het is een zeer eenvoudige, lowtech-manier om een aanslag te plegen", zegt ook Geens. "Het zijn dikwijls geen georganiseerde acties, maar eenmansacties. Het doet me een beetje denken aan de vliegtuigkapingen in de jaren 70. Dit is heel moeilijk om te bestrijden. Dat ook Londen en Berlijn, die toch een goede reputatie hebben op dat vlak, hier het slachtoffer van worden, bewijst hoe moeilijk de toestand is."

Herbekijk het fragment »