Staatsveiligheid krijgt meer slagkracht

le mardi 11 juillet 2017 13:57 VTM Nieuws

De staatsveiligheid kan nu ook reisagentschappen of busmaatschappijen verplichten om informatie te geven over passagiers. Zonder dat daar politie aan te pas komt. Zo kunnen ze mensen volgen en opsporen die nog niet bekend stonden als terrorist, maar bijvoorbeeld wel al haatboodschappen op het internet hebben gezet. Tot nu toe konden ze alleen terreurverdachten zo intensief volgen.

Staatsveiligheid kan nu ook onderzoeken starten na een tip over haatberichten op het internet. Bij iemand die Syriëstrijders steunt bijvoorbeeld. De terroristen van Parijs hadden zo mogelijk vroeger in beeld kunnen komen.

Telefoontaps en dergelijke bestonden al, maar agenten staatsveiligheid kunnen nu ook een valse identiteit aannemen, als dat nodig blijkt. Of ze kunnen reisbureaus verplichten naam en rekeningnummers van verdachten te geven die ze volgen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld internationale busmaatschappijen.

Regardez le fragment »