Internationale top tegen terreur in Mechelen

le mercredi 04 octobre 2017 14:24 VTM Nieuws

In Mechelen wordt vandaag een conferentie gehouden waarbij de federale parketten van vier landen - België, Frankrijk, Spanje en Marokko - zich verenigen in de strijd tegen terrorisme. De Quadripartite komt al zeven jaar regelmatig samen om een gemeenschappelijke strategie uit te werken tegen terrorisme. België is dit jaar gastland. Als vergaderlocatie viel de keuze op Mechelen, een stad waar inclusie ervoor zorgde dat nog geen mensen vertrokken om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in Syrië of Irak.

Minister van Justitie Koen Geens kreeg de eer de conferentie officieel te openen. Hij noemt de Quadripartite een krachtige vorm van samenwerking. "Er zijn heel wat banden tussen terreurdaden en burgers uit onze landen. Samenwerken is dus echt heel belangrijk. Door deze conferentie leren de deelnemers elkaar persoonlijk kennen en dat vergemakkelijkt de samenwerking. De uitstroom naar Irak en Syrië is inmiddels gestopt, nu moeten we ons wapenen tegen terugkeerders en radicalisering op eigen bodem proberen tegen te gaan."

Burgers beschermen Volgens Geens zijn bredere inspanningen binnen een internationaal kader nodig, onder meer door internetgiganten ertoe te bewegen beter mee te werken met het gerecht en hierdoor terrorisme te bestrijden. "Het ultieme doel van deze conferentie is de bescherming van de burgers, en dat geldt voor alle deelnemende landen. Terrorisme heeft mensen samengebracht in deze conferentie die anders nooit zouden samenwerken."

Sterkte Ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw noemt de samenwerking een sterkte. "Er waren dit jaar al 1.015 terroristische aanvallen, terroristen spelen in op de angst van de mensen. De systemen en geschiedenis van de vier landen uit de Quadripartite zijn heel verschillend, maar dat is eerder een sterkte dan een zwakte."

Aan de conferentie nemen ook nog de procureur van Parijs François Molins, de procureur-generaal van Rabat Daki El Hassan, Jesus Alonso, de Fiscal Jefe de la Audiencia Nacional de España, en verschillende federale magistraten deel.

Regardez le fragment »