​Geens pakt valse munten aan

le jeudi 05 octobre 2017 16:01 Persbericht

Minister van Justitie Koen Geens gaat verder de strijd aan met vals geld. Zo wordt het strafbaar om producten te bezitten waar valse munten mee kunnen worden vervaardigd of die schade toebrengen aan munten. Ook het in bezit hebben van veiligheidskenmerken zoals hologrammen, watermerken en andere muntbestanddelen kan tot vervolging leiden. De maximale gevangenisstraf bedraagt vijf jaar.

Sinds de invoering van de euro in 2002 beloopt de financiële schade als gevolg van valsmunterij minstens 500 miljoen euro. In 2015 waren er 113 veroordelingen voor valsmunterij. Er werden 16.705 munten in het kader van valsmunterij tijdens het tweede semester van 2016 in beslag genomen. De meest vervalste munten zijn het biljet van 20 Euro (23%) en dat van 50 euro (64,7%).

De wet op valsmunterij wordt vandaag gestemd in de plenaire Kamer.

Quote Koen Geens: “Valsmunterij berokkent voor de consument en de bedrijven veel schade. Het is heel belangrijk dat we zorgen voor een doeltreffend en efficiënt gerechtelijk kader om onze ondernemers en consumenten de gepaste bescherming te bieden. Beelden die gemaakt worden van een misdrijf moeten wel meteen aan de politie worden gegeven.”