​Minister pakt vrije verkoop laders vuurwapens aan

le vendredi 13 octobre 2017 12:21 Persbericht

Minister van Justitie Koen Geens komt met een wetsontwerp om de wapenwet te hervormen. Het ontwerp pakt de vrije verkoop van laders voor vuurwapens aan. Enkel wie een vergunning ofwel een erkenning als verzamelaar kan voorleggen, zal nog laders kunnen kopen. De burger krijgt begin volgend jaar ook een allerlaatste kans om zijn of haar niet-vergunde vuurwapen(s) te laten regulariseren. De minister haalt op die manier de wapens uit het illegale circuit en biedt de burger een kans om een mogelijke gerechtelijke vervolging te vermijden.  

Laders van vuurwapens niet langer vrij te koop

Tot op heden kon iedereen –ook mensen zonder een wapenvergunning- de wapenwinkel binnenstappen om een lader te kopen voor een vuurwapen. Ongeacht of dat een handwapen of machinegeweer zou zijn.

Dit wetsontwerp maakt een einde aan dat hiaat in de wapenwetgeving. In de toekomst zullen enkel personen met een geldige wapenvergunning of erkenning als verzamelaar laders kunnen kopen. Die laders zullen daarbovenop moeten passen bij het vuurwapen dat de potentiële koper bezit. Voor munitie is deze maatregel al langer geldig.  

Met deze maatregel zet minister Geens ook een belangrijke stap in de strijd tegen terrorisme. De problematiek werd in het verleden reeds aangekaart door de federaal procureur in het kader van een hoorzitting in de commissie Terreurbestrijding.  

Een allerlaatste regularisatieperiode

De overheid organiseerde in het verleden reeds een regularisatieperiode voor niet-vergunde vuurwapens. Ondanks het succes daarvan, circuleren er nog altijd te veel wapens in de illegaliteit. Een nieuwe -en laatste- regularisatieperiode zal de burger in het voorjaar van 2018 de kans geven om zijn of haar wapen alsnog te laten vergunnen, af te leveren bij de politie, te verkopen of te laten neutraliseren. In ruil krijgt de burger immuniteit voor strafvervolging. Wordt men na de regularisatieperiode toch nog betrapt met een vuurwapen zonder de vereiste vergunning, dan hangt de houder ervan een gevangenisstraf boven het hoofd van één maand tot vijf jaar en/of een geldboete van 100 tot 25.000 euro.  

Uiteraard is deze regularisatieperiode niet van toepassing voor verboden vuurwapens, zoals volautomatische wapens. Ook wapens die reeds het voorwerp uitmaken van een gerechtelijk onderzoek kunnen niet geregulariseerd worden.

De aangifte van een wapen is voor de overheid een niet te overschatten bron van informatie. Onze veiligheidsdiensten kunnen zich met die informatie bijvoorbeeld adequaat voorbereiden op huiszoekingen bij wapenbezitters.

Koen Geens: “We gaan verder de strijd aan tegen terrorisme en halen wapens zo veel mogelijk uit het illegale circuit. Een nieuwe, en laatste, regularisatieperiode biedt meer transparantie over de aanwezigheid van vergunningsplichtige wapens. Ook de mogelijkheid om vrij laders van vuurwapens te kopen verdwijnt met dit voorontwerp. Om de wetgeving aan te passen aan de praktijk en bepaalde regels te verduidelijken, hebben we uitvoerig overleg gepleegd met de veiligheidsdiensten én met belangengroepen zoals verenigingen van wapenbezitters en -handelaars.”