Minister Geens roept op om te dromen over justitie van de toekomst

le mardi 31 octobre 2017 14:00 Jubel

Op 25 oktober 2017 stelde de minister van Justitie Koen Geens zijn nieuwe visietekst ‘Court of the Future’ voor. Hierin pleit hij onder meer voor een meer toegankelijke rechtspraak.

Minister Geens stelde onder meer de website ‘Just-on-Web’ voor, waarop men, in analogie met het ondertussen bekende Tax-on-Web-systeem, juridische zaken kan regelen van achter de computer. Hieronder vallen bijvoorbeeld het opstarten van een juridische procedure, het regelen van schulden en het betalen van boetes. Ook de juridische professionals zullen via dit platform kunnen communiceren met hun cliënten. Op die manier hoopt de minister dat de rechtspraak toegankelijker wordt voor de burger.

Daarnaast wil de minister justitie betaalbaarder maken. Hiervoor lanceerde hij enkele voorstellen met betrekking tot pro deo-bijstand en de rechtsbijstandverzekering. Justitie moet bovendien niet enkel betaalbaarder, maar ook sneller worden: optimalisatie van procedures, artificiële intelligentie en digitalisering moeten de huidige wachttijden, die kunnen oplopen tot meer dan een jaar, vermijden.

Minister Geens had enkele sprekers uitgenodigd om hun visie op de ‘court of the future’ te geven. Koenraad Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven, wierp zijn licht op de visienota en verkende de perspectieven die er zijn op vlak van innovatie en organisatie. Joël Hubin, raadgever aan de Arbeidsrechtbank te Luik, bekeek de tekst vanuit zijn academische achtergrond en Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, had het over hoe dezelfde onderwerpen in Nederland worden bekeken.

Het debat en de dialoog zijn alvast geopend. Hoe ziet de juridische toekomst er volgens u uit?

Bekijk de video ook op Advocatennet.be

Regardez le fragment »