Niet meer onbeperkt spelen op virtuele sportevenementen

le vendredi 26 janvier 2018 13:50 Persbericht

Minister van Justitie Koen Geens stelt een striktere omkadering voor bij de automatische kansspelen wat betreft virtuele sportevenementen.  De ministerraad zette nu het licht op groen.  

De virtuele weddenschappen die tot nog toe werden voorgesteld als weddenschappen op sportwedstrijden, en georganiseerd op automatische terminals, worden nu definitief als automatische kansspelen gekwalificeerd. Zo worden ze onder het streng beschermingskader van de automatische kansspelen gebracht en worden minderjarigen beter beschermd.

De ‘virtuele weddenschappen’ zijn immers zeer verslavend en hebben bijna niets meer met wedden op sportwedstrijden te maken. Het beschermingskader bestaat uit  een arsenaal aan maatregelen die misleiding van de spelers moeten voorkomen.   

  • De speler moet zich er immers bewust van zijn  dat hij niet wedt op een échte sportwedstrijd, maar op een fictieve, geënsceneerde wedstrijd waarvoor de cijfergenerator bepaalt wie wint en wie verliest. 
  • Operatoren  worden verplicht om alle verwijzingen naar bestaande sportploegen zoals spelers,  logo’s en benamingen te bannen en duidelijk zichtbaar  op het scherm te vermelden dat de wedstrijd die wordt afgespeeld ‘fictief’ is.
  • De leeftijdsvoorwaarde voor deze automatische kansspelen wordt op 21 jaar vastgesteld, dit om de lijn met de leeftijdsvereiste voor speelautomatenhallen aan te houden waar automatische kansspelen aangeboden worden.
  • Om die reden wordt ook EPIS (excluded persons information system, het spelersuitsluitingssysteem), van toepassing gemaakt op de wedkantoren. Wie op deze automaten wil spelen moet zich identificeren met de identiteitskaart.
  • Een wedkantoor mag slechts 2 van dit soort spelen aanbieden en deze kunnen enkel in een wedkantoor klasse IV aangeboden worden. De server van de spelen moet zich in België bevinden of voldoende garanties bieden voor controle vanuit België. De kansspelcommissie zal hier op toezien en krijgt ook 20 extra werkkrachten.
  • Het wettelijk gemiddeld uurverlies wordt op 12,5 euro per uur vastgelegd, net zoals bij de andere automatische kansspelen.  
  •  

Minister Koen Geens: “Het is belangrijk om maatregelen te nemen om spelers van weddenschappen en kansspelen te beschermen tegen gokverslaving. Spelers mogen niet misleid of uitgedaagd worden om steeds meer geld uit te geven. Deze virtuele sportweddenschappen zijn erg verslavend en mogen niet de indruk wekken dat er een echte sportwedstrijd aan verbonden is.”