Duizenden wapens definitief uit illegaal circuit

le jeudi 12 avril 2018 10:00 Communiqués de presse

Begin vorige maand ging een nieuwe amnestieperiode van start voor het regulariseren van niet-vergunde vuurwapens. Het gaat om een initiatief van minister van Justitie Koen Geens, die zo hoopt een beter zicht te krijgen op wapens die zonder de nodige vergunning in het bezit zijn van burgers. De amnestieperiode loopt nog tot eind dit jaar.

Wanneer burgers hun wapen vrijwillig afstaan of wanneer een rechter wapens verbeurd verklaart na een veroordeling, worden die vervoerd naar de Proefbank voor Wapens in Luik. De wapens worden ter plekke veilig bewaard om op geregelde tijdstippen in groot aantal vernietigd te worden.

De Proefbank bracht onlangs een lading van meer dan 10.000 afgestane en inbeslaggenomen wapens (goed voor 14 ton) naar een hoogoven in Gent voor vernietiging. De vele vuurwapens, maar ook zwaarden, baseballknuppels, kruisbogen en andere verboden wapens werden er gesmolten bij een temperatuur van 1670 graden Celsius.  Na een kwartier was de klus geklaard en werden meer dan 10.000 wapens die de afgelopen maanden werden verzameld definitief uit het illegale circuit gehaald. Sinds 2013 werden op die manier al zo’n 93.000 wapens definitief vernietigd. Een belangrijke stap in de strijd tegen de zware criminaliteit.

“We gaan verder de strijd aan tegen zware criminaliteit en halen wapens zo veel mogelijk uit het illegale circuit. Een nieuwe, en laatste, regularisatieperiode biedt meer transparantie over de aanwezigheid van vergunningsplichtige wapens. Wapens die geen vergunning kunnen krijgen, die verbeurd zijn verklaard of waar de eigenaar afstand van doet, vernietigen we definitief dankzij een goede samenwerking tussen de Proefbank, de politie en de griffies”, zegt minister Geens.