Fietsen van Antwerpse gevangenis naar FPC op Linkeroever: Te Gek!? vraagt aandacht voor geïnterneerden

le samedi 21 avril 2018 16:44 VRT NWS

"Van gevangenis naar zorg", zo heet de nieuwe campagne van Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond psychische problemen uit de wereld wil helpen. De campagne werd afgetrapt met een symbolische fietstocht van de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever. Volgens Te Gek!? weten we veel te weinig over de problematiek van internering, waardoor er veel taboes en onbegrip ontstaan.

Een vijftigtal fietsers, onder wie een aantal geïnterneerden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V, op foto), fietsten vanmorgen van de gevangenis naar Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) op Linkeroever. Een symbolische fietstocht "van gevangenis naar zorg", zoals de naam van de nieuwe campagne. Aan het FPC werden de fietsers opgewacht door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). 

Deadline: 6 december 2018

Op dit moment verblijven er nog altijd 544 geïnterneerden in de gevangenis. Iets waar ons land al verschillende keren voor veroordeeld werd door Europa. België kreeg 2 jaar geleden een belangrijke deadline: tegen 6 december moet het interneringssysteem grondig hervormd worden. De voorbije jaren werden er heel wat maatregelen genomen waardoor een aantal geïnterneerden de gevangenis konden verlaten en de behandeling krijgen waar ze recht op hebben. Er werden twee zwaarbeveiligde psychiatrische centra gebouwd, er is een nieuwe interneringswet en een speciaal masterplan internering. Maar het blijft nog maar de vraag of dat alles zal voldoen aan de eisen van Europa. 

"Een aanmoediging om door te gaan"

Met deze actie wil Te Gek!? een licht werpen op de verschillende aspecten van internering. Wat is het precies? Wie zijn de geïnterneerden? Wat gebeurt er met hen? Marc Vanhie, de zanger van de vroegere popgroep The Bet, schreef het campagnelied "Take care of me". 

De bevoegde ministers Geens, Vandeurzen en De Block zijn blij met deze campagne. "Het moedigt ons aan om extra door te gaan, tot élke geïnterneerde patiënt in ons land de zorg en begeleiding krijgt waar hij of zij recht op heeft". 

Regardez le fragment »