Boodschap Minister Geens n.a.v. Gezinsdag CD&V

le samedi 26 mai 2018 13:30 Communiqués de presse

Voor CD&V is de veiligheid en gezondheid van onze kinderen van het grootste belang. Zij vormen morgen onze samenleving en verdienen dan ook een veilige omgeving om op te groeien en naar school te gaan. 

Sinds enkele jaren geldt er een zone 30 in onze schoolomgevingen. Een goede maatregel die de veiligheid reeds verhoogde, maar we merken dat er nog te veel hardrijders zich onverantwoord gedragen in de schoolbuurten. 


Daarom werk ik als Minister van Justitie hard om de pakkans van hardrijders te verhogen, zeker in de zone 30. In het begin van de legislatuur (2014) werden in Vlaanderen 53.451 bestuurders geflitst in de zone 30, in 2016 waren er dat al 95.550. In Brussel waren er met 32.169 een kleine 10.000 meer dan 2014. Ook in 2017 zette deze stijgende trend zich verder. Te veel potentiële gevaren voor onze kinderen uiteraard, maar het is pas door hardrijders te pakken dat we hen kunnen stoppen.


Daarom lanceerden we eind maart een nieuwe fase van het digitale project Crossborder. Overtreders kunnen hun boete met enkele klikken online betalen nadat ze voortaan nog slechts één brief ontvangen met hun pv én vraag tot onmiddellijke inning. Door die digitalisering wordt de werklast voor het politiekorps verlicht en kan er nu meer gecontroleerd worden. Wie vandaag geflitst wordt, ontvangt een boete of moet zich bij zware overtredingen verantwoorden bij de politierechter. In 2016 werden in Vlaanderen en Brussel zo’n twee miljoen onmiddellijke inningen betaald voor snelheidsovertredingen –ook buiten zone 30. Dat aantal zal nu stijgen en dat is een goede zaak. Want hardrijders pak je best in hun portemonnee.  


Wie zich onverantwoord blijft gedragen door meermaals in de fout te gaan, dronken achter het stuur te kruipen of te vluchten na een ongeval, zal dankzij de recent vernieuwde verkeerswet strenger gestraft worden. Bestuurders die zich herhaaldelijk laten betrappen, riskeren een verdubbeling van eerder gekregen straffen. Wie vlucht na een ongeval riskeert langere gevangenisstraffen. Wegpiraten sensibiliseren, vatten en van de baan halen draagt bij tot een veiligere woon- school- en werkomgeving. Daar zal ik mij als minister van Justitie voor blijven inzetten.