Nieuwe gevangenis in Dendermonde weer een stap dichterbij

le jeudi 25 octobre 2018 12:43 Persbericht

Minister Jambon en Minister Geens melden dat de Ministerraad akkoord gaat met een verlening van het contract voor de bouw van de gevangenis in Dendermonde.

Het contract met Poort van Dendermonde NV werd afgesloten in het kader van het eerste masterplan gevangenissen en wordt nu verlengd. Gezien er nog steeds procedures lopen kan de bouw nog niet starten.

De Raad van State heeft eerder deze week in 2 arresten de vraag tot vernietiging van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan verworpen.

Vorig jaar al werden 2 bezwaren tegen de bouwvergunning niet ernstig genoeg geacht om deze te schorsen.

Minister van Justitie Koen Geens: "Laat het duidelijk zijn dat we nood hebben aan de bouw van nieuwe gevangenissen. De staat van sommige gebouwen is zodanig verouderd dat het moeilijk wordt in de toekomst om de basisrechten van de gedetineerden te respecteren. Een veilige samenleving is ook een samenleving waarin de gedetineerden beter terug uit de gevangenis komen. Samen met de Regie der Gebouwen volgen wij de procedures die lopen van dichtbij op en hopen wij dat er snel gestart kan worden met de effectieve bouw van een gevangenis in Dendermonde."

Jan Jambon: "Ik ben blij dat er eindelijk vooruitgang komt in dit moeizame dossier. Deze beslissing bevestigt het engagement van de federale overheid en het consortium De Poort van Dendermonde om dit belangrijke bouwproject tot een goed einde te brengen. Daarmee zullen we een noodzakelijke en lang verwachte inhaalbeweging van onze detentie-infrastructuur kunnen doen."