Landbouwers, beoefenaars van een vrij beroep en verenigingen vanaf vandaag ook ondernemingen

le jeudi 01 novembre 2018 10:00 Communiqués de presse

2018 is een belangrijk jaar voor de Belgische ondernemers. Het handels- en economisch recht is in beweging. Het insolventierecht trad op 1 mei van dit jaar in werking en als alles goed verloopt, zal ook de hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht voor het einde van dit jaar worden goedgekeurd in het parlement. En dankzij het nieuwe ondernemingsrecht, dat vandaag in werking treedt, zullen álle ondernemingen kunnen genieten van dezelfde rechten.

Het nieuwe ondernemingsrecht heft het Wetboek van Koophandel, dat dateert van 1807, op. De economische werkelijkheid veranderde drastisch, nu volgt eindelijk ook het ondernemingsrecht.

Door deze modernisering krijgt het begrip ‘onderneming’ een ruimere invulling. Iedereen die zelfstandig actief is, wordt een onderneming. Zo zullen ook landbouwers, beoefenaars van een vrij beroep en vzw’s ondernemingen zijn, waardoor zij dus ook over dezelfde rechten als alle andere ondernemingen zullen beschikken. In België zijn er 330.000 beoefenaars van een vrij beroep, 36.000 landbouwers en 94.000 vzw’s actief.

Daarnaast wordt de rechtbank van koophandel vernieuwd en heet die vanaf vandaag ‘ondernemingsrechtbank’. In die ondernemingsrechtbank kunnen dankzij de hervorming ook landbouwers, beoefenaars van een vrij beroep en vzw’s terecht. Zo zorgen we dat álle ondernemingen vallen onder dezelfde duidelijke regels.

>> Om deze belangrijke hervorming in de kijker te plaatsen, lanceert Minister van Justitie Koen Geens vandaag een filmpje met een duidelijke boodschap:

“Ben je nu bakker, dokter, architect, landbouwer, advocaat, vennootschap of vereniging… Ieder van jullie heeft een eigen activiteit en finaliteit. Maar jullie hebben ook iets gemeenschappelijk: jullie steken de handen uit de mouwen en creëren economische meerwaarde en jobs. Vanaf vandaag 1 november 2018 zal iedereen die zelfstandig actief is als een onderneming worden beschouwd en gebruik kunnen maken van een modern en duidelijk ondernemingsrecht.”

Bekijk het filmpje en lees meer over de hervorming op www.dewerkenvangeens.be